*Nettavisen* Nyheter.

- Pårørende må bli hørt

SV-leder Kristin Halvorsen mener det er svært viktig at de pårørende blir involvert i granskingen etter flodbølgekatastrofen.

07.01.05 12:05

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

- Det er veldig viktig at etterlatte og ofrene får en klar invitasjon om å melde tilbake sine synspunkter om hvordan ting har fungert - gi ris og ros, komme med opplevelser og påpeke svakheter de har behov for å dele med andre, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

Ombud
Halvorsen kommer med tre konkrete forslag som skal sikre at erfaringene fra de pårørende og de overlevende etter katastrofen kommer med i granskingskommisjonens rapport.

  • Det bør gjøres plass til et ombud for de pårørende og overlevende i kommisjonen. Ombudet, som for eksempel kan være en advokat, skal sørge for å få med erfaringene og reaksjonene til dem som ble rammet av tragedien.
  • Regjeringen oppretter en egen adresse etterlatte og overlevende kan kontakte så lenge granskingen pågår.
  • Kommisjonen bør i tillegg gjennomføre en egen høring, slik at medlemmene får møte dem som ønsker det og har noe på hjertet etter katastrofen.

Sterke opplevelser
SV-lederen har tatt opp forslaget om en egen katastrofe-adresse med de andre parlamentariske lederene og med statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Det er mange mennesker som sitter igjen med sterke opplevelser, og som vil gi en tilbakemelding til myndightene. Mange er ikke komfortable med å gå til pressen, og vil ha full styring med det som blir sagt, sier Halvorsen.

Hun mener regjeringen bør sørge for å opprette en kontakt med nordmenn som har opplevet tragedien så fort som mulig.

Ingenting avgjort
Statsministerens nære medarbeidere understreker at Bondevik er svært opptatt av å finne gode måter de pårørende kan bli hørt på.

Innspillet fra SV blir tatt på alvor, men det er ikke besluttet hvordan man skal sørge for at pårørende og overlevende får fortelle sine historier.

De som er rammet av katastrefen, vil kanskje legge bånd på seg hvis de skal henvende seg til en adresse Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor oppretter, innvendes det overfor TV 2 Nettavisen. Det blir derfor vurdert å overlate dette til granskingskommisjonen.

- Jeg er ikke engstelig for at folk ikke tør si fra. Vi må være veldig tydelige på at vi ønsker at folk skal si fra. Vi vet nå at det er mange svakheter i beredskapen, og vi trenger deres erfaringer til å bli bedre. Deres bidrag er veldig viktig, sier Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.