*Nettavisen* Nyheter.

- Partiene svikter kvinnesaken

Foto: (Scanpix)

Svenske Gudrun Schyman mener de tradisjonelle politiske partiene svikter kvinnesaken. Men hun får ikke støtte fra norske politikere.

13.06.05 22:04

I 25 år har Schyman vært svensk politikks femme fatale og nå slår hun til igjen - denne gang i Norge.

Overfor TV 2 Nyhetene gir hun uttrykk for at de tradisjonelle politiske partiene svikter kvinnesaken.

- De behandler kvinner som en liten svak gruppe, som man med litt velvillige reformer skal hjelpe i gang. Men kvinner er ikke en liten svak gruppe. De utgjør halve befolkningen, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Leder feministparti
Den tidligere lederen for det svenske venstre-partiet er nå frontfigur for det nystartede Feministpartiet. Mandag var hun i Norge for å sette fart i norske feminister.

- Vi vil ikke finne oss i å være politikkens veggpryd og vente på å bli budt opp. Vi vil danse selv av egen kraft, understreker Schyman.

- Avhengig av mennene
Leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Karita Bekkemellem Orheim, mener norske kvinner bør fortsette å delta i den politiske debatten.

- Jeg mener det er viktig for norske kvinner å bruke stemmeretten på de etablerte politiske partiene. Skal vi sette de feministiske og likestillingspolitiske verdiene på dagsorden er vi avhengig å få med oss menn. Det får vi ved å delta i den ordinære politiske debatten, sier Bekkemellem Orheim.

- Bruk stemmeretten
Også SV-leder Kristin Halvorsen oppfordrer kvinner til å bruke stemmeretten.

- I verdenssammenheng er vi et land som er langt fremme på dette. Men vi har et stort ansvar for kvinner i resten av verden fordi de har sett opp til de nordiske landene - og til Norge - og blitt inspirert av oss. Da er det viktig at vi ikke dabber av. Mitt mål er at en rødgrønn regjering har skal være tydeligere på dette, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.