RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Partiet er gjennomsyret av grådighet

Foto: Heiko Junge, Scanpix / Heidi Schei Lilleås, Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
Eks-miljøtopp i Høyre går hardt ut mot partiet.

Bente Bakke fant det hun savnet hos sitt gamle parti i et parti som kjemper om stortingsplass.

- Høyre har forlatt sitt verdikonservative ståsted: Det går på å ta vare på det som er verdifullt i samfunnet og tenke på kommende generasjoner. Nå er Høyre preget av akkurat den samme grådigheten som Eva Joly har snakket om, som går på de store internasjonale selskapene, sosialdemokratiene og Høyre-partiene, sier Bente Bakke til Nettavisen.

Bakke - som var miljøpolitisk talskvinne for Høyre på 1980-tallet - meldte overgang fra Høyre til De Grønne i 2011.

Støtter Børge Brende
Men hun har meldt seg ut av partiet før også, da Høyre og Arbeiderpartiet gikk sammen om å kaste Bondevik-regjeringen, som ikke ville bygge gasskraftverk.

- Vi ser jo hvor lurt det var. Men da Børge Brende ble miljøvernminister, meldte jeg meg inn igjen, sier hun.

Bente Bakke har rundet 70 år, bor i Son og nyter pensjonisttilværelsen med mer enn full jobb for grønn politikk.

Du kan lese mer om Høyres partiprogram om miljø og energi her.

- Høyre er preget grådighet
- Hva mener du kjennetegner Høyre nå?

- Partiet er gjennomsyret av grådighet, med fokus på et høyest mulig oljeutvinningstempo. Skulle tro de innbilte seg at det fins en planet B. Vi er i ferd med å overforbruke den ene planeten vi har, hvor våre barn og barnebarn må betale regningen, sier hun engasjert.

- Hvorfor meldte du deg inn i De Grønne?

- Jeg hadde jobbet en stund for å få Høyre til å sette miljø- og klimaspørsmål på agendaen, det gjaldt både spørsmålet om Lofoten og Vesterålen (som de har programfestet) og å få Statoil ut av tjæresand-prosjektet i Canada (bare Venstre og KrF går i dag inn for å trekke Statoil ut). Jeg mener det er et grisete prosjekt som rammer urbefolkningen i Alberta. Hvorfor skal Norge tjene penger på dette? Hvis vi i det hele tatt gjør det. Det var utslagsgivende for meg, forteller hun.

Energi & miljø:

«Høyre vil ha en bærekraftig energiproduksjon samtidig som utslippene av klimagasser må reduseres. Miljøet og kloden vår skal vi overlate til våre etterkommere i minst like god stand som da vi selv overtok den.»

Kilde: Høyres partiprogram

- Leverte oppsigelsen
- Da var det lett å gå over til De Grønne:

- Jeg leverte min oppsigelse og møtte Hanna (Marcussen, nasjonal talskvinne i MDG) som tok varmt i mot meg.

- Hva var reaksjonen i Høyre?

- De ble litt lei seg, forsøkte å overtale meg - og så til å tenke meg om. Kåre Willoch ga meg en to ukers «angrefrist», sier hun - og bemerker at han står for en mye grønnere linje enn dagens partiledelse i Høyre.

Bakke leder Vestby De Grønne, har sittet i programkomiteen og er medforfatter til boken «Hva skjer?», et samarbeid med tidligere partisekretær i SV, Svein Skotheim. Overskuddet går til Besteforeldrenes klimaaksjon, hvor de begge er medlemmer.

- Vi har sett på norske kommuner og hva de gjør for å redusere utslippene. Arendal og Trondheim er fyrtårn i så måte, forteller hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bente Bakke

- Erna mangler en miljøoffensiv
- Er det noe som imponerer deg med Høyre?

Miljø

«For et konservativt parti som Høyre er det moralske og ideologiske utgangspunkt forvalteransvaret. Vi må etterlate den jorden vi mottok fra våre forfedre i minst like god stand til våre etterkommere når vi en dag forlater den.»

Kilde: Høyres partiprogram

- Ja, jeg har alltid rost Høyre for å fokusere på egen politikk og støtte opp om sine egne. Partiet har stått samlet om Erna Solberg, mens min favoritt har vært Børge Brende. Erna er ikke opptatt av miljøspørsmål overhodet, så vidt jeg kan se, sier hun.

Hun ser kun en vei ut av krisen:

- Løsningen er å få inn et stort grønt og blokkuavhengig parti på Stortinget, som kan påvirke enhver ny regjering i riktig retning. Det skal jeg kjempe for!

Les også: Vil totalforby tigging

Høyres landsmøte blir avholdt på Clarion Hotel Oslo Airport, Gardermoen 3.- 5. mai.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere