RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Passnekt til Somalia

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Et av tiltakene regjeringen vurderer for å få bukt med omskjæring.

AKERSGATA (Nettavisen): Regjeringen setter i gang strakstiltak for å hindre at norsk-somaliske jenter blir sendt til Somalia for å bli kjønnslemlestet.

Følgende tiltak blir prioritert:

Oppsøkende virksomhet i hjemmene i regi av somaliske grupper.

Døgnbemannet telefon med informasjon og rettledning i regi av SEIF.

Informasjonsstand på Gardermoen med somaliske ressurspersoner.

Utdeling av informasjonsmateriell ved somaliske og andre aktuelle arrangementer.

Meldeplikt til tilsatte i helsevesenet, barnevernet, barnehager, skoler og andre aktuelle etater.

Åpne sommerstengte helsestasjoner i bydeler i Oslo.

Informasjonskampanje på kollektivtransport (tog, trikk, taxi).

Samtale med og oppfølging av gravide som selv er kjønnslemlestet.

Opprette nasjonal rådgivningsgruppe for regjeringen.

Informasjonskampanjer i regi av politiet mot nye asylsøkere.

Vurdere passnekt ved mistanke om alvorlig lovbrudd.

Regjeringen setter også i gang arbeid med å dokumentere omfanget av kjønnslemlestelse i Norge. Institutt for samfunnsforskning skal foreta denne kartleggingen.

185 jenter
Ifølge NRK Dagsrevyen er minst 185 norsksomaliske jenter omskåret i Somalia de siste to årene. I samme periode har Politidirektoratet kun registrert fem anmeldelser for brudd på lov om kjønnslemlestelse.

- Kan straffes
Justisminister Knut Storberget (Ap) retter en sterk advarsel mot alle som unnlater å si fra om at noen står i fare for kjønnslemlestelse.

- Dette dreier seg om tortur av jenter blant oss som er så grovt, og så har så stort internasjonalt omfang at det er grunn til sette i gang tiltak. Kjønnslemlestelse har en strafferamme opp til seks år. Men det er også strenge strafferammer for de som ikke bidrar til avvergelsesplikten, sier Storberget.

- Det har vært en diskusjon om taushetsplikten i forhold plikten til å vasle om kjønnslemlestelse?

- Paragraf to om avvergelsesplikten i forhold til kjønnslemlestelse er helt klar. Der står det at «avvergelsesplikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt», sier Storberget til Nettavisen.

Sommerferien er høytid for kjønnslemlesting av norsksomaliske jenter.

- Frp-byråd bryter loven
- All bruk på hjemmels med lov, og det er det er ingenting i lovverket som tilsier at en kan bruke tvang for å undersøke jenters underliv. En annen ting er at en kan be om en samtale med aktuelle parter, sier Sylvia Brustad til Nettavisen.

Somalilands representant i Norge, Mohammad M. Aden, sier at 1000 somaliere vil flytte fra Norge hvis landet innfører obligatoriske undersøkelser. Knut Storberget reagerer veldig sterkt på at Syvli Listhaug har sagt at hun ønsket dem god tur ut av landet.

- Det er helt åpenbart, vi ønsker ikke disse jentene god tur til Somalia. Det vil gjøre det mye verre for dem. Vi reagerer veldig sterkt på uttalelsen, og at Frp lar det gå partipolitikk i dette, sier han.

Rett i søpla
Hashi Zainab, som er nestleder i Somalisk Kvinnesolidaritets Forening, møtte fredag de tre Ap-statsrådene. Hun tror ikke tiltakene til regjeringen vil ha noen hensikt.

- Dette er kortsiktige tiltak som jeg ikke tror vil ha noen hensikt i det hele tatt. Det nytter ikke å møte opp på Gardermoen med papirer. De vil gå rett i søpla. Det beste er å jobbe i nærmiljøet i samarbeid med helsesøstere, politi, barnevern og skole. Jeg vet om en familie som har fått besøk av en helsesøster. Det var effektivt, sier Zainab til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere