RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pinlig fra Hanssen

Sist oppdatert:
Det måtte en anmeldelse til før Bjarne Håkon Hanssen tok grep.

Det mener Rød Valgallianse/ Rødt.

9. mai 2007 leverte nemlig Foreningen Fattignorge sammen med Juss-buss og Fagforbundet en klage til Sivilombudsmannen .

Bakgrunnen for klagen var at landets mer enn 400 kommuner ikke er i stand til å dokumentere hvordan de beregner satsene til livsopphold for sine sosialhjelpsmottakere.

Stor evaluering
Tre måneder senere har de fått svar på tiltale: Nå vil Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sette i gang tidenes evaluering av sosialhjelpsordningen.

Blant annet vil departementet vurdere en minstesats for sosialhjelpsmottakere.

Leder i Rød Valgallianse/ Rødt, Torstein Dahle, mener tiltaket er direkte pinlig.

- Vi vet mer enn nok til å kunne handle nå, så det at man skal sette i gang med utredninger er bare tull, raser Dahle til Nettavisen. Han mener det eneste som nå hjelper er handling.

- Statens eget institutt for forbruksforskning (SIFO) har i årevis dokumentert at at også statens egne, veiledende sosialhjelpssatser er for lave til å gi akseptable levekår. Statens egne satser må økes vesentlig, og staten må selv ta det økonomiske ansvaret, sier han.

Store forskjeller
Nettavisen avdekket allerede i fjor sommer at det er store forskjeller i sosialhjelpsatsene i Norge . I tillegg til at sosialsatsene ofte står på stedet hvil og ikke øker i takt med prisnivået forøvrig, varierer nemlig utbetalingene fra kommune til kommune kraftig. Forskjellen kan utgjøre et par tusen fra kommuner i samme fylke.

Foreningen Fattignorge, som er en ideell organisasjon som arbeider for de rundt 122.500 nordmennene som mottar sosialhjelp, føler de nå har kommet et lite steg på veien.

- Dette er en stor seier og et gjennomslag for de fattige, sier leder av foreningern, Georg Rønning, til Nettavisen.

Statsråden er bortreist, og Arbeids- og inkluderingsdepartementet henviser til følgende pressemelding:

- Det er riktig at de kommunale satsene varierer sterkt, selv om forskjellene er utjevnet etter at retningslinjene ble gitt. Det forhold at satsene i enkelte kommuner ligger lavere enn retningslinjene, trenger ikke bety at de faktiske utbetalingene ligger under et forsvarlig nivå. Avvik fra de statlige retningslinjene kan skyldes at kommunene velger å dekke enkelte livsoppholdsutgifter utenom satsene, skriver statsråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere