RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pisker en død hest

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Valgforsker Frank Aarebrot mener politikerne i Bergen har hengt seg opp i gamle saker som allerede er avgjort.

(iBergen.no) Etter månedsvis med veisperringer, omkjøring, graving og usannsynlige bilkøer er det ikke rart at bergenserne er lett mottakelig for slagord om trafikken.

Alt er avgjort
Men ifølge valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er det meningsløse løfter politikerne kommer med.

- Alle veiprosjektene de snakker om er jo allerede avgjort, sier Aarebrot til iBergen.no.

- Men trafikk og veier er jo blitt hovedsaken i valgkampen. Hvorfor er den det hvis det ikke er reellt?

- Politikerne merker at velgerne er opptatt av samferdsel. De store visjonene, som for eksempel å fikse opp Torgallmenningen eller noe slikt, er det lite av i år. Det er lite kreativitet. Og i det tomrommet som oppstår når ingenting tenner lokalt, så baserer man seg på rikspolitiske spørsmål, mener valgforskeren.

Skandaler ingen hindring
Også personfokuseringen og tabbene har tatt over i årets valgkamp. Men Aarebrot tror ikke de mange skandalene vil avgjøre valget.

- Det kommer an på hva det dreier seg om. At Monica Mæland har brukt svart arbeid er ikke noe som opprører folk. De fleste har benyttet seg av svart arbeid. Det er menneskelig. Personfokuseringen har nok forstyrret valgkampen for Høyre, men jeg tror skadevirkningen er overdrevet.

Styr unna valgomater
Det politiske budskap forsvinner gjerne i de feite skandale-overskriftene, og mange får ikke med seg hva partiene står for før valgdagen plutselig kommer som julen på kjerringa. Da er det enkelt å ty til de mange valgomatene for å finne partiet de bør stemme på.

- Ja, både jeg og politikerne advarer mot disse valgomatene. Det er for selskapsleker å regne. Men hvis du absolutt skal la en valgomat avgjøre valget ditt, så bruk i det minste flere automater fra flere aviser, sier Aarebrot.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere