RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rart å bygge kommunereformen på en matematisk formel

FÅR RAPPORT: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottar rapport fra ekspertutvalget for kommunereform.
FÅR RAPPORT: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottar rapport fra ekspertutvalget for kommunereform.
Sist oppdatert:
Stor spenning knyttet til ny rapport om kommunereform.

Oslo (NTB-Tonje Paulsen Solem): Ekspertutvalget kommer mandag med sin første delrapport om kommunereformen. Lekkasjer tyder på at rapporten vil bli omstridt.

Politikk direkte: Se Nettavisens livestudio lenger ned i saken.

Delrapporten som tar for seg kriterier som må være på plass for at kommunene skal løse oppgavene de har i dag, legges fram av utvalgsleder Signy Irene Vabo klokken 11.30. Vabo er professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ordfører Bjørn Kahrs (H) i Randaberg kommune har sittet i en ordførergruppe som har levert innspill til ekspertutvalget.

– Utvalget kommer til å lande på at kommunene bør ha minst 20.000 innbyggere, har han tidligere sagt til Stavanger Aftenblad.

– Planlagt spill

Senterparti-ordfører Ole André Myhrvold i Trøgstad i Østfold reagerer på et eventuelt innbyggerkravet på 20.000.

– Det blir rart å bygge kommunereformen på en matematisk formel som ikke har forankring i geografi eller befolkningskonsentrasjoner. Dessuten må det regionale nivået også være med i denne diskusjonen, seier Myhrvold til Nationen.

Myhrvold mener debatten om kommunesammenslåing er en nøye planlagt strategi fra regjeringen.

– Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som kommer med framlegg som kan tyde på at tre av fire kommuner blir borte. Det tror jeg er for radikalt selv for Jan Tore Sanner, men det gjør at regjeringen kan framstå som moderat i neste omgang, seier Myhrvold.

Vil ha tre nivå

Stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) sier til Nationen at det i dag ligger mange oppgaver i det interkommunale samarbeidet som kan overføres til kommunene om de blir større.

Venstre har lagt fram et framlegg Stortinget om å innføre et regionalt, folkevalgt nivå som skal erstatte dagens fylkeskommuner. Partiet ønsker fortsatt å ha tre folkevalgte nivåer, og ikke to, som noen har tatt til orde for, skriver avisen.

– For å kunne overføre mer makt til regionene må vi ha et regionalt nivå som er større enn dagens fylkeskommuner, sier Skjelstad (V) til avisen.


Melding i 2015

I mai skal Kommunal- og moderniseringsdepartementet legge fram en presentasjon av kommunereformen i en meldingsdel av kommuneproposisjonen.

– Vi vil invitere fylkesmenn og KS til å legge til rette for gode lokale prosesser. Det tas sikte på å legge fram en melding om nye oppgaver til større og robuste kommuner våren 2015, skriver departementet.

Regjeringspartneren Fremskrittspartiet har tidligere sagt at de vil redusere antall kommuner fra dagens 428 til rundt 100. (©NTB)

Følg vår liveovervåking om norsk politikk her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere