- Rart de sier nei til grensen for netthandel

JA SÅ NEI: Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er for en tollgrense på 500 kroner i sine partiprogram, men sier nei når regjeringen forelår det samme.

JA SÅ NEI: Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er for en tollgrense på 500 kroner i sine partiprogram, men sier nei når regjeringen forelår det samme. Foto: Montasje: Terje Pedersen/Jørgen Berge (NTB scanpix/Nettavisen)

KrF og Venstre mener nå noe annet enn de gjør i sine partiprogram.

04.11.14 18:25

Tirsdag startet budsjettforhandlingene mellom regjeringen, Venstre og KrF.

Det er ventet knallharde forhandlinger, og partene står langt fra hverandre i en rekke saker.

En av sakene hvor uenigheten nå er blitt stor, er økningen av moms- og tollgrensen for netthandel, der regjeringen foreslår en økning fra 200 til 500 kroner.

Men både Venstre og KrF sier nei til dette, på tross av at begge partiene har programfestet en grense på nettopp 500 kroner for inneværende stortingsperiode.

«Øke grensen for tollfrihet ved privat import fra 200 til 500 kroner», skriver KrF i sitt partiprogram.

OVERRASKET: Mazyar Keshvari er overrasket over at KrF og Venstre sier nei til en tollgrense for netthandel på 500 kroner. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

«Øke grensen for momsplikt ved innførsel av varer til Norge til 500 kroner», skriver Venstre i sitt partiprogram.

Les også: Venstre sier nei til Sivs tollgrense
Les også: - Forhandlingene vil bli harde

- Jeg synes det er rart
Frps stortingsrepresentant, Mazyar Keshvari, sier han er overrasket.

- Grensen for netthandel har begge partiene programfestet, og kan få flertall for det. Så det er rart at de har tatt så sterkt til orde for noe annet etter at statsbudsjettet ble lagt fram, sier Keshvari til Nettavisen.

KrF mener nå at konsekvensene av en økt netthandelgrense er for dårlig utredet, og krever at saken utsettes til de får et bedre kunnskapsgrunnlag.

Mens Venstre nå mener at det er for mye å øke den tollfrie grensen til 500 kroner. De foreslår i stedet en økning til 350 kroner, og påpeker at de vil se effektene av å øke grensen før de vedtar en ytterligere økning til 500 kroner.

Les også: Sandberg: - Lysår mellom Frp og Venstre

- Da er det naturlig
Tollgrensen er bare en av flere saker som KrF og Venstre har ropt høyt om i mediene. De har karakterisert budsjettet som både miljøfientlig og usosialt.

- Det er helt naturlig at de fronter sin egen politikk, og går høyt på banen med sine alternative statsbudsjett. Jeg synes ikke det er provoserende. De er to partier som ikke er med i regjeringen, og da er det naturlig, sier Keshvari.

- Det gjorde jo vi i Frp også da vi la fram våre alternative budsjetter, legger han til.

Han sier samtidig at Frp har store forventninger til resultatet.

- Forventningene våre er at det skal bli nærmest mulig det budsjettet regjeringen har lagt fram, og samtidig har motparten ønsker om at det skal være nærmest mulig de alternative budsjettene de har lagt fram, sier Keshvari.

Les også: Frp kan droppe skattelettelser til de rikeste

- Ingen panikkstemning
- Hvilke saker kan dere gi dere på?

- Jeg vil ikke gå inn på det, det overlater jeg til våre forhandlere som jeg har tillit til. Men det må være en balanse her, alle fire partiene må føle at de har fått noe som er viktig for dem på deres kjerneområder, sier han.

Mandag fikk Frp rekordlave 9,5 prosent oppslutning på TV 2s partibarometer for oktober. Dette er det laveste resultatet for partiet på hele 19 år.

- At et parti som har vært i opposisjon i 40 år, legger fram et statsbudsjett og opplever et trykk, det er ikke så rart. Men det er overhodet ingen panikkstemning i Frp, sier Keshvari.

Les også: Frp under 10 prosent – dårligste måling på 19 år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.