- Rasende Røkke klaget på Jens

Lars Sponheim

Lars Sponheim Foto: Arild J. Waagbø

Venstre-leder Lars Sponheim mener Røkke forventet statlig Aker Solutions-kjøp som en gjenytelse for Ap-støtte.

22.04.09 13:49

STORTINGET (Nettavisen): I spørretimen onsdag erklærte Venstres Lars Sponheim at Aker-eier Kjell Inge Røkke i januar 2007 ringte rundt til lederne i opposisjonspartiene på Stortinget.

- Røkke var rasende på Jens Stoltenberg fordi han hadde støttet Ap i valgkampen, men nå hadde Aker blitt holdt utenfor i Statoil-Hydro-fusjonen, sa Sponheim, med henvisning til at Røkke-kontrollerte Aker fra oktober 2006 arbeidet for å få Hydro inn på eiersiden i daværende Aker Kværner - dagens Aker Solutions.

Sponheim spurte deretter finansminister Kristin Halvorsen (SV) om ikke statens oppkjøp i samme selskap sommeren 2007 vitnet om «betydelig samrøre».

- Uakseptabelt
Halvorsen sa at det å gjennomføre Aker Solutions-kjøpet som en form for «payback time» ville vært fullstendig uakseptabelt.

- Man kan ikke forsvare eller vektlegge en slik type argumentasjon, sa Halvorsen.

Hun sa at en slik «vennetjeneste» ville sette det statlige eierskapet i stor miskreditt. Men Sponheim fastholder overfor Nettavisen at han ser en sammenheng mellom Røkkes Ap-støtte og regjeringens kjøp av en eierandel i Aker Solutions for nær fem milliarder kroner.

- Å ikke tro at det ikke er noen sammenheng, det blir for dumt, sier Sponheim.

Bekreftet kontakt
Halvorsen bekreftet at Røkke-kontrollerte Aker hat tatt kontakt med Finansdepartementet for å forhøre seg om skatteregler i forhold til å opprette en stiftelse. Hun sier at Aker ble sendt videre til Skattedirektoratet. Kontakten skal ha foregått på administrativt nivå.

- Det har aldri vært snakk om å legge om regelverket for en Røkke-stiftelse, sa Halvorsen.

Hun presiserte at det aldri hadde vært snakk om en Ap-stiftelse, men om en allmennyttig stiftelse. Halvorsen kunne imidlertid opplyse Stortinget om at det hadde vært kontakt mellom Røkke og Statsministerens kontor om å opprette en stiftelse.

- En presentasjon
Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen (Ap) ved Statsministerens kontor bekrefter også denne kontakten.

- Det har aldri vært snakk om at dette skulle være en Ap-stiftelse eller en sosialdemokratisk tenketank. Røkke tok kontakt i mai 2008 for å orientere om planen om å opprette en stiftelse. Spørsmålet var om statsministeren kunne delta i en presentasjon av en slik stiftelse. Det var aldri aktuelt å gi noen for skattelette, noen egen lov eller annen særbehandling i forbindelse med dette, sier Giæver Eriksen.

- Hvorfor skulle statsministeren være aktuell for å presentere stiftelsen?

- Det ville vært en såpass stor nyhet at det ikke ville ha vært unaturlig at han kommentere saken, sier Giæver Eriksen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.