*Nettavisen* Nyheter.

- Rentehopp med Jens

- Renta vil øke med en rød-grønn regjering, advarer Nordea i en økonomisk analyse.

14.04.05 16:09

Nordea, en av Norges største banker, kaster nå inn en historisk brannfakkel før høstens stortingsvalg. For første gang lager en bank en analyse over hvordan renta kan bli påvirket av et regjeringsskifte.

Banken har gjort en analyse av hvordan en rød-grønn regjering med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil påvirke renta og regjeringens bruk av oljepengene. Konklusjonen, som er basert på de tre partienes landsmøter, vil få Ap-leder Jens Stoltenberg til å rive seg i håret og finansminister Per-Kristian Foss (Høyre) til å juble.

- I sum kan politikken til en rød-grønn regjering gi mer stabil rente, men på et noe høyere nivå enn det en videreføring av de siste års politikk vil gi, skriver sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Research.

- Stor overgang
Siden landet for første gang på 20 år kan få en flertallsregjering, mener Juel at nordmenn vil merke et eventuelt regjeringsskifte godt.

- En rød-grønn regjering vil ha derfor ha mulighet til å foreta større endringer i politkken enn det vi har sett på lenge etter regjeringsskifter. Oppovergangen til en rød-grønn regjering kan bli relativ stor, skriver han.

Overgangen vil bli spesielt stor i offentlig sektor, ifølge sjefsøkonomen.

De tre partiene har sagt at de vil få ned arbeidsledigheten og de ønsker mer penger til kommunene. Juel mener at en rød-grønn regjering vil bruke mer penger over statsbudsjettet.

Han tipper at en rød-grønn regjering vil bruke mye mer av oljepengene enn det SV og Ap egentlig ønsker.

- Det er risiko for at det sklir litt mer ut enn det finanspolitikerne i Ap og SV ønsker. Det kan spesielt skje i 2006, når en fersk regjering til høsten raskt må lage en tilleggsproposisjon til det statsbudsjettet regjeringen Bondevik vil legge fram.

Økt bruk av oljepenger vil gi økt press i økonomien, noe som kan bidra til en høyere rente.

- Trekker skatteletter tilbake
Juel mener at en rød-grønn regjering vil bruke mer av oljepengene også fordi partiene har lovet at de ikke skal øke skattene mer enn 2004-nivået. Det innebærer at skattelettelsene fra 2005 kan bli trukket tilbake, men velgerne kan likevel ha noe å se fram til.

- En del av veksten i statsbudsjettet kan bli overføringer til husholdningene og/eller lavere egenandeler på offentlige tjenester, skriver han.

Sjefsøkonomen avviser at han forsøker å påvirke valget med sin analyse.

- Det er ingen grunn til å tro at verken SV eller Ap vil føre en uansvarlig politikk. Men alle regjeringer har erfart at når en gir mer gass i økonomien for å for eksempel redusere arbeidsledighet, så vil finanspolitikken virke mer ekspansiv, sier Juel til TV 2 Nettavisen.

- Ren gjetning

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er en eller annen form for kvalifisert gjetning, sier Aps finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg.

Hun avviser tvert at ren rødgrønn regjering vil føre til høyre rente.

- Det rentenivået vi har i Norge i dag er først og fremst et resultat av renta internasjonalt. Det er lenge siden Norge var en øy som fløyt rundt for seg selv, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag