*Nettavisen* Nyheter.

- Rett å sende ut afghanere

Statssekretær Libe Rieber-Mohn har vært i Kabul, og er mer overbevist enn noen gang om at det er rett å tvangssende afghanere hjem.

15.07.06 16:51

- Jeg har fått bekreftet at vi følger de retningslinjene FN og andre følger, sier Rieber-Mohn etter turen til Afghanistans hovedstad. Hun er statssekretær for Bjarne Håkon Hanssen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Nyttig
- Utgangspunktet for turen var å møte våre samarbeidspartnere i Afghanistan, og få bedre kunnskap om forholdene der. Det har utvilsomt vært meget nyttig, sier Rieber-Mohn.

- Spesielt var møtet med representantene fra FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) viktig, fordi vi her hjemme har fått en debatt om vi følger deres retningslinjer. Det er det ingen tvil om at vi gjør. Vi er veldig godt innefor vurderingene til UNHCR, som nå anser 70 prosent av Afghanistan som trygt, sier hun. Rieber-Mohn sier også at de er enig i norske myndigheters vurderinger av ”tilknytning til Kabul”.

- 4,5 millioner
- Det er Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM), som står mottak av hjemvendte Afghanere, og de har de siste fem årene tatt imot 4,5 millioner mennesker som har returnert frivillig til landet, forteller statssekretæren.

Hun understreker at 70 prosent av Afghanerne som har søkt opphold i Norge, har fått det.

- Har rett
- 4000 av de 6000 Afghanerne som er kommet til Norge har fått opphold. De rundt 2000 som når skal sendes hjem kom hit etter Talibans fall og er ikke flyktninger, men har kommet hit av økonomiske årsaker. At det er fattigdomsproblemer og arbeidsledighet i landet gir ikke rett til flyktningestatus og opphold i Norge, slår Rieber-Mohn fast.

- Å snakke med primærkildene har vært nyttig, og først og fremst en bekreftelse på at de vi har sagt til nå er rett, oppsummerer hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag