RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Riktig å slå barna

Sist oppdatert:
- Nødvendig for å lære forskjell på rett og galt.

Innvandrerbarn blir slått dobbelt så ofte som barn av norske foreldre viser en fersk undersøkelse, ifølge NRK.

- Det er riktig å slå barn, sier tidligere leder for Somalisk Ungdom i Lillehammer, Mohammed Osman Yusuf, til kanalen.

Ifølge Yusuf er det nødvendig å slå barn for at de skal lære barna forskjellen på rett og galt. Mange innvandrere opplever at det nærmest blir umulig å oppdra barna i Norge, mener han.

- Verktøykassa tom
- Det er ganske mange land der det å slå barna er en del av oppdragelsen. Når man så kommer til Norge og det ikke er lov å slå barna, føler man at verktøykassa er tom, sier Yusuf.

Selv mener han at han ikke har tatt skade av slagene han selv fikk som liten gutt.

Regjeringen justerer nå lovverket og gjør all klapsing av barn forbudt.

I 1995 sa Høyesterett at det ikke var straffbart å gi sine barn lettere, oppdragende klaps. Men nå vil regjeringen endre lovverket for å gjøre slutt på all klapsing, skriver Dagsavisen.

Barneombud Reidar Hjermann sier til NRK at problemet er omfattende.

- Vold i oppdragelsen er et mønster og inngår som en naturlig del av barneoppdragelsen, sier Hjermann, som mener at samfunnet ikke har vært flink nok til å lære innvandrere om barneoppdragelse.

Barnets rettsvern
– Det må være klinkende klart at barn har det samme rettsvernet som voksne i Norge. Og foreldre skal vite at de ikke har noen refselsesrett. Like lite som du kan klapse en voksen kan du klapse til et barn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

Hun opplyser at regjeringen før jul skal legge fram en proposisjon for endringer i straffeloven.

– I de nye forarbeidene, under paragraf 228, presiserer vi også at Norge har internasjonale forpliktelser knyttet til barns rettssikkerhet, og legger inn formuleringer som er udiskutable. Det vil ikke lenger være mulig å tolke lovene slik at barn kan klapses, sier Aas-Hansen.

Foreldrenes rett til å refse barn ble opphevet i 1972. Høyesteretts dom i 1995 kom i forbindelse med at en stefar hadde slått to barn på baken med flat hånd. Høyesteretts syn på saken var at klaps av barn er helt greit så lenge foreldre ikke bruker mye kraft, og at det skjer spontant, slik at klapset ikke innebærer noen stor krenkelse for barnet. Aas-Hansen mener det er uforståelig hvordan Høyesterett klarte å konkludere på denne måten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest