- Rydder plass for Giske

Trond Giske er en av kandidatene til å ta over som nestleder eller partisekretær i Arbeiderpartiet til våren.

Trond Giske er en av kandidatene til å ta over som nestleder eller partisekretær i Arbeiderpartiet til våren. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Nå blir det kamp om ledervervene.

05.09.14 09:39

Torsdag ble det kjent at Helga Pedersen ikke tar gjenvalg som nestleder i Arbeiderpartiet på Aps landsmøte til våren.

Dermed åpnes døren for nye lederskikkelser i partiet.

Aps justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, har lenge blitt trukket frem som en kommende lederstjerne, men også mangeårig statsråd Trond Giske er en het kandidat.

Paritsekretær eller nestleder?
Ifølge Dagbladets kilder kan Giske enten få den innflytelsesrike jobben som partisekretær, eller han kan bli nestleder.

Velges det siste, må imidlertid partistrukturen endres. Arbeiderpartiet har nemlig vedtektsbestemt at partiet ikke kan styres av to menn, så må løsningen blir å utvide fra én til to nestledere.

Samtidig er dagens partisekretær, Raymond Johansen, et sterkt ønsket navn som kandiat til byrådsledervervet i Oslo, og kan dermed forsvinne ut av partiledelsen.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn har frist til fredag på å svare om hun ønsker gjenvalg.

Ifølge Aftenposten er spørsmålet aktualisert av Helga Pedersens beslutning om ikke å ta gjenvalg. Hvis Hadia Tajik skal komme inn som ny nestleder, må Raymond Johansen ut som partisekretær fordi det ikke er aktuelt med en ny ledelse hvor leder, nestleder og partisekretær alle er fra Oslo.

Både Giske og Tajik trekkes nå frem av flere.

NESTLEDER?: Hadia Tajik (AP), stortingsrepresentant og leder av justiskomiteen, trekkes fram av flere som Aps neste nestleder. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Ap-ledelsen trenger noen som kan industripolitikk. Det kan Trond Giske, sier Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi til Klassekampen.

- Man må se på hele kabalen. Når Helga Pedersen trekker seg, må det trolig en kvinne inn der. Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt er alternativer, sier leder i El og IT Forbundet, Hans O. Felix til avisen.

Verken Giske eller Støre har ønsket å si noe om ledelseskabalen.

- Mer tid med med barna
Torsdag fortalte Helga Pedersen til Nettavisen hvorfor hun ikke tar gjenvalg.

- Det er rett og slett fordi at jeg ønsker å frigjøre tid for å være mer med mine to barn, som er 3 og 7 år, fortalte Pedersen.

Hun ønsket ikke å spekulere i hvem som bør overta etter henne.

- Jeg skal definitivt ikke lansere kandidater i dag, men er opptatt av at ledelsen skal speile bredden i partiorganisasjonen, sa hun.

Les saken: - Mannen min er veldig fornøyd

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.