- Send utlendingene hjem for å sone

Foto: Bendiksby, Terje ( SCANPIX ) / Skjermdump Facebook

Frp-politiker rister på hodet over soningskøene i Norge.

15.03.13 08:10

Den notorisk kriminelle Marian Clita har drept to mennesker, og begått tusenvis av innbrudd. For tre år siden tok han livet av SAS-flyvertinnen Vera Vildmyren på Radisson Blu Hotel i København.

Onsdag vedtok dansk høyesterett at Clita, tross store protester, skal sendes tilbake til hjemlandet for å sone resten av den 14 år lange straffen.

– Bra! Nå må vi få fortgang her i landet også. Kriminelle utlendinger må sendes til soning i hjemlandet og ikke få den luksusen de får i norske fengsler kontra egne lands fengsler, skrev Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein sin Facebook-profil torsdag kveld.

40 prosent utlendinger
Han mener at norske politikere bør følge etter sine danske kolleger.

De lange soningskøene i Norge er et direkte resultat av tilstrømningen av utenlandske kriminelle som fyller opp de norske fengslene, sier han når Nettavisen ringer ham torsdag kveld.

– Rundt 40 prosent av alle innsatte i Norge har ikke norsk statsborgerskap. I enkelte fengsler er dette tallet mye høyere. I dag har jeg akkurat fått se tall fra Ullersmo fengsel. De har cirka 180 innsatte og 135 er utlendinger, sier han til Nettavisen.

Politisk motvilje
Dobbeltdrapsmannen fra Romania har jobbet iherdig for å få bli på cella i det danske fengselet. Her har han egen celle med TV, Playstation og eget kjøkken. I Romania venter spartanske forhold, dårlig mat og en uoppvarmet og mulig overfylt celle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Printscreen Facebook)

Leirstein forteller at han og Fremskrittspartiet gang på gang har blitt nedstemt når de foreslått tiltak siom han mener ville gitt raskere soningsoverføring for fanger som ikke er norske. Frp har også lagt fram forslag om bygging av fengsler i utlandet, betale for fengselsplasser i utlandet, men ikke kommet noen vei.

Flislagte bad og flatskjermer
– Vi må bli mye raskere med å gi folk en rettskraftig dom, inngå avtaler med mange flere land rundt om i verden og få sendt de kriminelle tilbake til hjemlandet for soning så fort som mulig.

– Dette er en sak som det ikke burde være politisk uenighet om. Det er en del norske fanger som blir sluppet fri fordi det rett og slett ikke er plasser å oppdrive i Norge. Hvorfor skal vi fylle opp norske fengsler med utlendinger, når vi ikke engang har plass til nordmenn som kan utgjøre en trussel i samfunnet? Spør Leirstein, som for kort tid siden var og så på fasilitetene til det nyoppførte Halden fengsel i Østfold.

Her har fangene egne celler med flislagte bad, duse farger, flatskjermer og vinduer uten gitter. Forhold som for mange øst-europeiske kriminelle slett ikke virker avskrekkende, ifølge Leirstein.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.