RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Senterpartiet har null troverdighet

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) Senterpartiets kutt i EØS-midlene er oppsiktsvekkende, og at det vil gå utover viktige prosjekter i fattige land.
Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) Senterpartiets kutt i EØS-midlene er oppsiktsvekkende, og at det vil gå utover viktige prosjekter i fattige land. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sveinung Rotevatn (V) mener Senterpartiet må «gå i seg selv».

Det er nå full krangel mellom Venstre og Senterpartiet, etter at Senterpartiet torsdag sa nei til et nasjonalt tiggeforbud.

- Jeg mener at det ikke står til troende en gang, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

Senterpartiet har på to landsmøter vedtatt at de ønsker et tiggeforbud, men deres stortingsgruppe sa likevel nei til det omstridte forslaget.

Les også: Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

- Kan ikke skjønne det er uredelig
Rotevatn satte torsdag ettermiddag sinnene i kok hos Senterpartiet, da han svarte Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum på Twitter om hva Sp nå konkret vil gjøre for å hjelpe fattige tiggere fra Romania.

«Det konkrete Sp så langt har ville gjere, for å svare på spørsmålet ditt, er å kutte EØS-midlane med 2,5 mrd», skrev Rotevatn.

Dette fikk Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, til å reagere kraftig.

- Hvis Rotevatn påstår noe sånt, så mener jeg at han opptrer helt uredelig, sa Arnstad til Nettavisen.

Men nå sparker Venstre-politikeren tilbake mot Arnstad.

Marit Arnstad (Sp) mener Venstres Sveinung Rotevatn er uredelig i sin kritikk om partiets kutt i EØS-midlene.

- Jeg kan ikke skjønne noe som helst som er uredelig i det som jeg har sagt, sier Rotevatn. 

Les også: Snuoperasjonen skaper storm - nå slår hun tilbake

- De bryter våre forpliktser
Han mener han har helt rett i sin kritikk av Senterpartiets kutt i EØS-midlene, på 2,5 milliarder i sitt alternative statsbudsjett for 2015.

- Vi snakker om en ganske historisk ting, at et parti på Stortinget har brutt Norges internasjonale forpliktelser. De kuttet EØS-bidraget vårt, som de selv har avtalt når de satt i regjering, med over halvparten, sier Rotevatn.

Venstre-politikeren mener kuttet er oppsiktsvekkende, fordi midlene går til ulike prosjekter i europeiske land som er fattigere enn oss.

- Det står jo i grell kontrast til Senterpartiets påståtte omsorg for tiggere som kommer til Norge, og at vi heller skal hjelpe de der de er. For en god del av disse EØS-midlene går til å hjelpe romfolk og andre fattige i Romania og Bulgaria, sier han, og legger til:

- Dette er altså midlene Senterpartiet har halvert i sitt budsjett. Så det er ikke et spesielt pent syn i det hele tatt, mener Rotevatn.

Les også: - Norge mister troverdighet
Les også: Regjeringen trekker tiggeforslaget

- Kirkeklokker koster ikke 2,5 milliarder
Arnstad sa imidlertid at Rotevatns påstander ikke hadde rot i virkeligheten.

- Vi har foreslått et kutt i EØS-midler. Det er fordi en del av EØS-midlene går til helt merkverdige formål som ikke handler om sosial utjevning i det hele tatt. Den typen EØS-midler bør vi kunne kutte, sa hun.

Hun påpekte at de er opptatt av de sosiale sidene både overfor norske og utenlandske tiggere.

- Vi forslo ikke å kutte de EØS-midlene til Romania, men derimot de som brukes til å bygge kirkeklokker i Krakow og underjordiske avfallsanlegg i Sevilla og andre ting, sa Arnstad.

Men Rotevatn mener argumentasjonen ikke holder.

- Når du skal kutte midlene med over halvparten, så sier det seg selv at det vil gå utover viktige prosjekter. Du kan si det du vil om kirkeklokker i Krakow, men jeg tror ikke de koster 2,5 milliarder, sier han.

- De har null troverdighet
Han påpeker også at det ikke står noe om et kulturkutt i forslaget.

- Etter at de foreslo dette, så har de sagt at det ikke er penger til romfolk de kutter, men til kulturminner for eksempel i Polen. Men det sto absolutt ingenting om det i deres budsjettforslag, og dette er noe de har begynt å si først etter at vi begynte å kritisere dem, så jeg mener at her har  Senterpartiet null troverdighet, sier han.

- Men det må da være bra å være kritisk til bruken av EØS-midlene?

- Jo, og akkurat nå sitter regjeringen med EØS og diskuterer hva midlene skal gå til. Det midlene nå går til, er det Senterpartiet bestemte da de satt i regjering, sier han.

Les også: Ikke flertall for tiggeforbud i Oslo

- Senterpartiet satte krav
Rotevatn mener det snarere er Senterpartiet som er uredelige.

- I den grad noen er uredelig her, er det at Senterpartiet forsøker å late som om at det var regjeringes initiativ å komme med et nasjonalt tiggeforbud. Men Senterpartiet satte som absolutt krav at regjeringen måtte komme med et nasjonalt tiggeforbud i Stortinget for at de skulle støtte forslaget om et lokalt tiggeforbud, sier Rotevatn.

Han er likevel glad for at partiet har snudd, og håper at de også snur i spørsmålet om et lokalt tiggeforbud.

- Jeg håper de går i seg selv og også slutter å kutte i Norges forpliktelser til fattige europeere, sier Rotevatn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere