*Nettavisen* Nyheter.

- Ser ingen effekt av Siv Jensens Syria-utspill

Frp-leder Siv Jensen ba kommunene om å si nei til Syriske flyktninger. Valgforsker Johannes Bergh er i tvil om det ga noe effekt for Frps oppslutning. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Har Frp tjent noe på sitt utspill om Syria-flyktningene? Valgforsker er i tvil.

24.08.15 10:17

- Vi ser ingen umiddelbar positiv effekt på Frp's oppslutning etter Siv Jensens utspill.

Det sier valgforsker Johannes Bergh ved den uavhengige stiftelsen Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

På Fremskrittspartiets valgkampåpning oppfordret partileder Siv Jensen norske kommuner til å boikotte Stortingets Syria-avtale, noe som blant annet fikk partiledere hos regjeringens støttepartier til å reagere.

Venstre og KrF kalte utspillet politisk sabotasje og uttrykte stor skuffelse. Ap-leder Jonas Gahr Støre mente utspillet reiser tvil om regjeringens gjennomføringsevne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgforsker Johannes Bergh sier til Dagbladet at Frp mange ganger i løpet av sin historie har tjent på å komme med utspill mot innvandring. Denne gangen ser han ikke noen effekt. Foto: Kyrre Lien (Institutt for samfunnsforskning)

Les også: Oppfordrer kommunene til å torpedere Syria-avtalen

Flere kommentatorer beskrev utspillet som et forsøk på vinne raskere velgere.

Les også: Avviser sabotasje av Syria-forlik

Men en måling fra Ipsos MMI for Dagbladet i august, viser at Frp går tilbake med 1,3 prosentpoeng fra juni. Partiet ender med en oppslutning på 13 prosent.

Bergh sier til Dagbladet at Frp mange ganger i løpet av sin historie har tjent på å komme med utspill mot innvandring, men at det er lite som tyder på at det er tilfellet denne gangen.

Les også: - Trodde Siv Jensen hadde Per Sandberg til å gjøre sånt som dette

Selv om Frp sto utenfor forliket på Stortinget i juni om å ta imot 8.000 flyktninger fra krigen i Syria, er det som regjeringsparti forpliktet til å gjennomføre vedtaket.

Siv Jensen har vært klar på at hun håper kommunevalget blir en arena for omkamp om forliket:

Samtidig er Jensen helt klar på at hun håper kommunevalget blir arena for en omkamp om forliket.

- Hvis en kommune vedtar å i stor grad øke bosettingen av flyktninger vil det påvirke hele kommunens økonomi og alle dem som bor der. Derfor bør dette være et sentralt spørsmål når det gjelder hvem folk ønsker å stemme på i år, uttalte Jensen ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag