RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Rune Rudberg i Befalets Fellesorganisasjon reagerer sterkt på summen som bevilges til Forsvaret i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, og kaller det en ansvarsfraskrivelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rune Rudberg i Befalets Fellesorganisasjon reagerer sterkt på summen som bevilges til Forsvaret i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, og kaller det en ansvarsfraskrivelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Setter oss ikke i stand til å forsvare landet

Sist oppdatert:
Befalets Fellesorganisasjon refser budsjettforslaget, og kaller det en ansvarsfraskrivelse.

Befalets Fellesorganisasjon er langt fra fornøyd med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem tirsdag. Fungerende leder Rune Rudberg gir tydelig uttrykk for at han mener forsvaret burde fått betydelig mer enn det legges opp til.

- Regjeringen setter oss ikke i stand til å forsvare landet og borgerne, sier Rudberg til Nettavisen. 

- Vi bygger ned

I budsjettet legges det opp til å gi 9,7 millioner kroner i bundne midler til øvelser for Hæren og Heimevernet i Finnmark, på grunn av et økt behov for operativ evne i fylket. 6,1 milllion skal brukes til en alarmøvelse i Troms og Finnmark, mens de resterende 3,6 millionene skal brukes til øvelse for Heimevernet i Finnmark.

Til sammen bevilges det nærmere 67 millioner til forsvaret.

- Det vi har fått er smuler. Det er bra at Hæren og Heimevernet får midler, men dette endrer ikke forsvarsevnen. Jeg mener at en årlig budsjettvekst på 3,5 milliarder årlig frem til 2023 ville ha sikret oss, men da måtte vi fått 5-6 milliarder i år, sier Rudberg, og legger til at Forsvaret har et stort etterslep på grunn av flate budsjetter de siste årene.

- Når bevilgningene er så små, og i tillegg øremerket blir det reaksjoner. Det er vedtatt på Nato-møtet i Wales at 2 prosent av brutto nasjonalprodukt skal brukes til forsvar. Men med den utviklingen vi har på vårt forsvarsbudsjett når vi aldri det. Vi bygger faktisk ned, sier han.

LES OGSÅ: - Må være bittert for KrF og Venstre

LES OGSÅ: Her er budsjett-lekkasjene

- Gedigen skuffelse

Befalets Fellesorganisasjon hadde stor tro på at det ville bli bevilget mer penger til Forsvaret, siden alle partier har gitt signaler om at de ønsker at Forsvaret skal styrkes. Rudberg ser nå på dette som tomme ord, og mener budsjettet viser en ansvarsfraskrivelse fra politikerne.

- For Norge som har så store landområder, og kystlinje helt opp mot det arktiske områdene de de interessene som er der, er dette en gedigen skuffelse. Jeg mener dette er en ansvarsfraskrivelse fra beslutningstakerne, sier han.

Rudberg mener forsvarssjefen har umulige forutsetninger for å skape et godt forsvar.

- Han har ikke har midler og ressurser nok til å ha et robust og utholdent forsvar. Vi har gode styrker, og vi har gode tilbakemeldinger fra internasjonale operasjoner. Men vi er alt for få, sier han til Nettavisen. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere