RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sier veldig lite om hvor Norge skal fremover

FÅR KRITIKK: Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft får kritikk for regjeringens klimamål.
FÅR KRITIKK: Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft får kritikk for regjeringens klimamål. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere miljøorganisasjoner raser mot regjeringens klimamål.

Regjeringen ønsker å legge seg på samme nivå som EU, og kutte utslippene i Norge med 40 prosent innen 2030,

Men flere av miljøorganisasjonene er svært skuffet.

- Her er det intet nytt under solen. Klimaendringene fortsetter med full styrke, og politikerne forventer at det er noen andre som skal løse opp i problemet, sier leder i WWF Norge, Nina Jensen, til Nettavisen.

Les også: Regjeringen går inn for 40 prosent utslippskutt

WWF-leder Nina Jensen mener regjeringen bare følger flokken, og at målene ikke er bra nok.

- Vi er ikke fornøyd
Jensen mener regjeringen, som hennes søster Siv Jensen (Frp) er en del av, bare følger flokken. Hun karakteriserer klimamålet som dårlig nytt.

- Vi er ikke fornøyd med de klimamålene som er blitt lagt fram. Målene sier ingenting om hvilke kutt skal tas hjemme. Vi kobler oss på EU-systemet, som betyr at vi i all hovedsak kan kjøpe oss fri gjennom kvoter, sier Jensen.

Hun mener at klimamålene ikke er nok til å drive oss mot en fornybar fremtid.

- Det er en målsetting som sier veldig lite om hvor Norge skal fremover, og som ikke forteller oss hvordan utslippene vil se ut i 2030, mener fagsjef i WWF Norge, Arild Skedsmo.

Skedsmo synes som Jensen at det er dumt at regjeringen ikke er mer ambisiøse.

- Det er dumt fordi det gjør at vi ikke klarer å bruke klimamålene til den omstillingen som Norge trenger, sier han til Nettavisen.

- Så dere er veldig skuffet?

- Ja, vi hadde forventet en tydligere avklaring om Norges rolle i omstillingen mot et lavere utslippssamfunn, sier Skedsmo.


- Mulig å få til

WWF Norge ønsker heller et kutt på 50 prosent.

- Vi har bedt om 50 prosent, som vi mener er det Norge bør legge seg på for å være i tråd med den jobben som alle må bidra med for å nå 2-gradersmålet. Vi har ment at dette er en utslippsreduksjon som er mulig å få til i Norge, sier Skedsmo til Nettavisen.

Men nå fortsetter vi bare med «uklare mål», mener WWF.

- Det gjør det vanskelig for næringslivet og andre samfunnsaktører å sette i gang en systematisk omstilling, sier han, og legger til:

- Nå melder vi oss inn i klima-EU, og det er EU og Norge som skal løse norske klimaproblemer, og ikke bare Norge.

- Vi er rasende
Natur og Ungdom er heller ikke særlig fornøyd.

- Vi er rasende, men dessverre ikke overrasket, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Ifølge Vestre er regjeringens klimamål er en «klimapolitikk for skrivebordet».

- Her hadde regjeringen sjansen til å legge frem mål som tok Norges historiske ansvar på alvor. At regjeringen ikke vil satse på kvotekjøp i u-land burde være selvsagt, og gjør ikke disse målene ambisiøse. Dette er klimapolitikk for skrivebordet, ikke de som rammes av de katastrofale konsekvensene av et varmere klima, sier han i en pressemelding.

Vestre hevder også at målene viser at regjeringen verdsetter mennesker mindre enn oljemilliarder.


- Burde vært over 50 prosent

Grønn Ungdom mener også at kuttene burde vært større.

«40 % kutt (og ikke engang nødvendigvis hjemme) er ikke . Norge må kutte langt over 50 % nasjonalt for å ta historisk ansvar», skriver Grønn Ungdom på Twitter.

Mens Naturvernforbundet undrer seg over hvorfor vi skal vente på EU.

«Norge har over ti kilo utredninger av nasjonale klimakutt, over 25 år. Hvorfor skal vi vente på at EU forteller oss hva vi skal kutte? skriver de.»

- Det er utrolig at dette er ståa i 2015. Vi kan ikke sparke ballen over til EU og vente med å ta ansvar for egne klimautslipp, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet i en pressemelding.

- Norge melder seg inn i EU
Bellona-leder Frederic Hauge er imidertid mer positiv.

- Dette blir ikke en del av EØS-avtalen, men klimamål som er bindende for EU vil også være bindende for Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han mener samarbeidsformen med EU vil gi Norge mulighet til å påvirke.

- I dag melder Norge seg i praksis inn i EU for å være en del av EUs klima- og miljøkamp. Norge går inn i en egen bilateral avtale, sier han, og legger til:

- Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til dette. Dette er fornuftig av regjeringen. Dette forplikter norsk politikk i mange år framover, og det knytter oss opp mot våre nærmeste handelspartnere, sier Hauge.


- Pinlig for Norge
Det har også kommet flere politiske reaksjoner på klimamålet.

SV sier de er skuffet over at regjeringen ikke vil fastsette nasjonale mål for klimautslipp, men heller knytter seg til EUs kvotesystem.

- Regjeringen varsler at de legger fram klimamål i dag, men det er det motsatte de gjør. Regjeringen framstår blottet for mål og handlekraft. Her er det ingen nasjonale mål, ingen nasjonal styring og ingen nye tiltak å spore i klimapolitikken, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Miljøpartiet De Grønne mener det rett og slett er pinlig.

- Regjeringens målsetting er så tåkete at Sundtoft, Grande og Hareide faktisk ikke kan forklare hvor mange tonn Norge skal kutte i 2030. Det blir veldig pinlig for Norge å stille på FNs klimatoppmøte uten noe konkret utslippsmål for 2030, talsmann Rasmus Hansson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere