*Nettavisen* Nyheter.

- Siv Jensen blir finansminister

Foto: Vegard Grøtt

Spekulasjonene går for fullt om hvem som får en telefon fra Erna ...

11.10.13 13:43

Den nye regjeringen blir trolig presentert på Slottsplassen neste onsdag.

Frp får 7 statsråder og Høyre 11 i den nye regjeringen. Siv Jensen (Frp) blir finansminister og Bent Høie (H) helseminister, skriver VG fredag ettermiddag.

Begge Høyre-nestlederne får sentrale posisjoner i Erna Solbergs politiske prosjekt, meldte NRK fredag morgen.

Siv Jensen skal ha fått «sine» departementer, men sliter med personkabalen, ifølge NRK.

Nestlederne i Høyre, Jan Tore Sanner og Bent Høie, skal ifølge kanalens kilder lede henholdsvis Kommunal- og regionaldepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet – to departementer som ventelig kommer til å gjennomføre dyptgripende reformer.

Mens Sanner skal lose i havn det som avtegner seg til å bli en omfattende kommunereform, som skal ende med færre og større kommuner, får Høie det øverste ansvaret for å gjennomføre den blåblå regjeringens reformpolitikk for helsesektoren

Høyre skal dessuten ha sikret seg Utenriksdepartementet, hvor Ine Eriksen Søreide er en av de heteste statsrådskandidatene, og Kulturdepartementet.

Usikker for Sandberg
For Fremskrittspartiet og Siv Jensens del er personkabalen lengre fra å gå opp, selv om det synes nokså sikkert at partilederen selv blir finansminister. Men partiet ser ifølge NRK ut til å ha sikret seg minst to departementer hvis ansvarsområder utgjør hjørnesteiner i partiets politikk: Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet med asylansvar.

I tillegg ligger nestleder og partikomet Ketil Solvik-Olsen an til å bli olje- og energiminister. Han stilte ikke til stortingsvalget denne høsten, og vil derfor friste en anonym tilværelse på partikontoret hvis han ikke går inn i Siv Jensens mannskap i regjeringskontorene.

Fremtiden til partiets andre nestleder, sluggeren Per Sandberg, er også ganske uklar. Siden regjeringsforhandlingene startet på Sundvollen for to uker siden har han blitt lansert både som statsråd, og som parlamentarisk leder en rekke ganger.

Det er på det rene at Jensen trenger en tungvekter i Stortinget som kan være bindeledd til de andre samarbeidspartiene, og som kjenner både samarbeidsavtalen inngående og de innholdet i regjeringsforhandlingene

Slanker forvaltningen?
Det er dessuten blitt spekulert på om Erna Solberg vil røske opp i dagens departementsstruktur og gjøre den slankere, blant annet ved å slå sammen fiskeri- og landbruksdepartementene. Mye tyder på at Solberg vil droppe utviklingsministerposten, slik at UD på ny får bare én statsråd. NRK spekulerer dessuten på om Fornyings- og administrasjonsdepartementet får nytt navn, for å avspeile Solberg-regjeringens ambisjoner om å slanke og modernisere forvaltningen.

Uansett departementsstruktur, har Solberg og Jensen vært tydelige på at statsrådsfordelingen må avspeile partienes størrelse. Basert på dagens departementsstruktur skulle det tilsi at Høyre får 12 eller 13 departementer, mens Frp får sju eller åtte.

(ntb)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.