*Nettavisen* Nyheter.

- Sivs kyssing er hersketeknikk

Hersketeknikk-eksperter mener kysse-Siv latterliggjør og ydmyker Jens.

14.08.07 16:06

- Når Siv Jensen i debatt med Jens Stoltenberg spør om han vil ha et kyss, så er det hersketeknikk. Hun lykkes med å sette ham ut, sier debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende til Nettavisen.

«Vil du ha et kyss?» spurte Frp-formann Siv Jensen da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsøkte å avbryte henne under en valgkampduell i Kristiansand i går.

«Nei, nei, nei, svarte Jens», ifølge Dagbladet, før han ble stiv og taus.

Hilde Sandvik, som har skrevet boka Hersketeknikk sammen med Jon Risdal, sier at det å avbryte noen er en hersketeknikk, selv om det er forholdsvis vanlig i politiske debatter.

- Hennes hersketeknikk er latterliggjøring og det er ekstremt usaklig. Hun forsimpler den politiske debatten, men lykkes med å sette ham ut. Siden dette skjer i en offentlig debatt, så er det en utmanøvrering og ikke trakassering. Det minner litt om hvordan Kristin Halvorsen for eksempel satte ut Per Olaf Lundteigen ved å ta på ham. Siv Jensen går inn i Stoltenbergs intimsfære når hun spør om han vil ha et kyss, sier Sandvik.

Følg valgkampen på Nettvisens valgkamp-sider!

- Ville blitt vugært
Hilde Sandvik sier at om Jensen hadde spurt Stoltenberg om hun ville ha et kyss, så ville det virket vulgært.

- Da ville det vært en tydelig hersketeknikk som han må holde seg for god til å bruke. Jens hadde da gått inn i en lang tradisjon. Men det at kvinner går inn i menns intimsfærer i offentlige debatter har ikke skjedd så ofte. Foreløpig slipper Siv unna, men hvis hun gjør det samme flere ganger, så kan det bli et problem for henne, sier Sandvik.

Sandvik sier at den farlige hersketeknikken forekommer der maktforholdene er assymetriske og som regel i lukkede rom - sjelden i offentllige debatter.

- Om Siv hadde sagt det samme til en mannlig sekretær på Frps partikontor, så ville vi ikke ha ledd av det. Men her snakker hun til landets statsminister. Vi husker at han ikke ville klemme Trond Giske og at han er litt stiv i slike situasjoner. Det er ikke sikkert at det Siv sa ville fungert like effektivt overfor for eksempel Thorbjørn Jagland eller Per Kristian Foss, sier Sandvik.

- Herse, ikke herske
Berit Ås, tidligere professor i sosialpsykologi, identifiserte fem hersketeknikker som menn bruker overfor kvinner i 1979. Hun sier til Nettavisen at det ikke er snakk om hersketeknikker når to maktpersoner som Stoltenberg og Jensen møtes i debatt.

- Siv Jensen herser med Stoltenberg og ydmyker ham når hun spør om han vil ha et kyss, men det er ikke hersketeknikk. Når hersketeknikker fremstilles som triks, så er det en alminneliggjøring og ufarliggjøring av hva hersketeknikker egentlig er. Hersketeknikker er noe som er tillært gjennom hundrer av år og brukes av en overordnet gruppe mot en underordnet gruppe. Det er et kulturfenomen som er vanlig og brukes daglig, sier Ås.

PS! Jens tok ikke Sivs kysseforslag så tungt. Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen skriver i en sms-melding til Nettavisen at han kan siteres på at Jens Stoltenberg synes de to hadde en saklig, engasjert og humørfylt debatt. For øvrig møtes Siv og Jens til ny duell allerede på torsdag i TV 2s Tabloid.

Hva synes du om Jensens kyssespørsmål? Ta debatten i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.