RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skandalenes valgkamp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Store avsløringer har dominert valgkampen, mener pr-rådgivere.

- Vi har allerede døpt denne valgkampen skandalenes valgkamp hvor de store avsløringene dominerte valgkampen, sier Sigurd Grytten, leder for samfunnsavdelingen i Burson-Marsteller til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han ramser opp avsløringen av osloordfører Per Ditlev-Simonsens «tanter i Sveits», mannen til byrådslederen i Bergens bruk av svart arbeid, bråket rundt KrF-leder Dagfinn Høybråtens lederstil, skattebråket rundt Fremskrittspartiets stortingsgruppe og rasismebeskyldningene mot Høyres Torild Fiskerstrand.

- Valgkampen fra helvete
- Det har vært en haug med avsløringer og de har spesielt rammet Høyre i denne valgkampen. Det må være valgkampen fra helvete for Erna Solberg, sier han videre.

Sigurd Grytten i Burson-Marsteller mener det er skandalenes valgkamp.
Sigurd Grytten i Burson-Marsteller mener det er skandalenes valgkamp.

Men på tross av at Høyre har blitt rammet av flere uheldige saker, har ikke partiet dalt på målingene. Senest fredag kunne de glede seg over fremgang på Aftenpostens nasjonale kommunevalgmåling.

- Høyre har fått oppmerksomhet på dette. Uten alle disse skandalene hadde de blitt totalt usynlige. De hadde kommet totalt i skyggen av Frp. Vi kan spekulere i om skandalene rett og slett ikke har vært negative for Høyre, mener Grytten.

Her er noen av skandalene:

Høyre ble ikke glemt
Han får støtte fra Jan Erik Fåne, partner i pr-byrået Brynhildsen Woldsdal og med bakgrunn som stortingsrepresentant for Frp.

Toril Fiskerstrand (H) fikk mye oppmerksomhet etter å ha blitt spurt om «negre» med hemmelig NRK-mikrofon.
Toril Fiskerstrand (H) fikk mye oppmerksomhet etter å ha blitt spurt om «negre» med hemmelig NRK-mikrofon.

- Gjennom Ditlev-Simonsen-saken ble Høyre i alle fall ikke glemt i denne valgkampen. Det kunne vært faren med strategien Jens og Siv la opp til. For meg virker det som om det er SV som er valgkamptaperen. De sliter veldig under regjeringssamarbeidet, sier Fåne.

Det har også fått sitt utslag på meningsmålingene, hvor SV har vært nede i drøyt fem prosent.

- Sett lite til SV
- Enkelte partier har vi sett lite til, påpeker Lise Boeck Jakobsen, tidligere stabsleder hos Nærings- og handelsdepartementet, nå rådgiver i pr-byrået Argument.

- SV er ett av dem. Kanskje fordi det ikke har vært noen stor politisk sak. Miljø kunne blitt SVs store tema, men det forsvant ut veldig tidlig, sier hun.

Kristin Halvorsens SV har ikke kommet seg godt nok frem i valgkampen, fordi miljø ikke ble et stort tema, mener pr-rådgiver Lise B. Jakobsen.
Kristin Halvorsens SV har ikke kommet seg godt nok frem i valgkampen, fordi miljø ikke ble et stort tema, mener pr-rådgiver Lise B. Jakobsen.

Hun mener valget har druknet litt i Oslo, som er en viktig symbolby både for de rødgrønne og de borgerlige. 

Fri for trender
Både Fåne og Grytten mener valgkampen har vært uten klare politiske saker. Det er riksmedienes avsløringer som har preget valgkampen. Politisk analytiker Aslak Bonde mener valgkampen har vært fri for trender og merkelapper.

I en kommentar på nettstedet politiskanalyse.no skriver han at mange før sommeren trodde det skulle bli en klimavalgkamp, i midten av august ble det snakket om «eldrevalgkampen» og om Siv og Jens’ kupping av dagsorden. Så kom «skandalevalgkampen», men nå mener han det ikke lenger er mulig å lage noen etikett.

- Valgkampen har vært fragmentert når det gjelder temaer. Skillelinjene har gått mellom Frp og Ap, men ikke bare. I de store byene er det for eksempel Høyre som har tatt Frps plass, skriver han.

- Gode saker lokalt
Grytten mener mangelen på politiske saker først og fremst har vært fremtredende på nasjonalt plan. På lokalt plan har det derimot vært flere gode saker.

- Det har vært sterke debatter om rushtidsavgift, bompengeringer, kulturhus og så videre, sier han og får støtte av Fåne.

- Dette er tross alt et lokalvalg. Det foregår en del lokalpolitisk viktige saker der ute i kommunene. Jeg tror egentlig at for den velgeren som følger med lokalt, har det vært nok av engasjerende saker, sier den tidligere Frp-politikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere