RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skolebøkene er i rute

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
I år skal stort sett alle elever få skolebøkene sine til skolestart. Det lover kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Han tar et lite forbehold for visse utgivelser, for eksempel parallellutgaver på nynorsk. Det kan også være tilfeller der enkelte læremidler ikke er ferdigstilt, er under utvikling eller rett og slett ikke finnes.

— Men jeg tror bestemt jeg kan love at det ikke skal bli noen reprise på de store forsinkelsene som oppsto i fjor, da noen elever måtte vente i månedsvis på bøkene sine. Enkelte vil nok kunne oppleve at de ikke får bøker, men hvis det skjer i noe særlig omfang blir jeg veldig skuffet, sier kunnskapsministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kartlegging
Solhjell opplyser at han bygger på en kartlegging som Utdanningsdirektoratet har foretatt av leveringssituasjonen foran det nye skoleåret. Den viser at forlagene er i god gjenge med å produsere læremidlene. Dessuten ligger fylkeskommunene bra an med bestillingene sine.

Usikkerheten er først og fremst knyttet til utgivelse av parallellutgaver på nynorsk. Erfaringene viser at nynorskutgavene ikke blir ferdigprodusert før bokmålsutgavene er klar. Det kan også oppstå tilfeller der forlagene ikke kan levere læremidler fordi de er under utvikling. Og i helt spesielle fag, som for eksempel nyopprettede programfag eller yrkesfag med små elevgrupper, kan det tenkes at det rett og slett ikke finnes bøker eller andre læremidler fra noe forlag.

Vil unngå kaos
I fjor manglet det ikke mindre enn 1,6 millioner lærebøker i barneskolen og 700.000 i videregående ved skolestart. Tusenvis av elever ventet i månedsvis, til langt ut i høstsemesteret, før de fikk sine bøker. I mellomtiden måtte lærerne bruke all sin kreativitet til å kopiere lærestoff eller benytte utdaterte bøker.

Årsaken til kaoset var først og fremst treg levering på grunn av innkjøringsproblemer i Forlagssentralen. Men det ble også hevdet at en del fylkeskommuner var sent ute med sine bestillinger.

Tidligere i år anbefalte kunnskapsministeren fylkeskommunene å true bransjen med dagbøter hvis bøkene ikke blir levert til avtalt tid i år. Det har tydeligvis hjulpet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere