*Nettavisen* Nyheter.

- «Skyt og vær glad»-kultur i Norge

Dyrevernere mener man bare har én tanke i hodet når det gjelder ville dyr i nød i Norge - avliving.

20.05.08 12:37

(iOslo.no) De fire grevlingungene som ble reddet ut under brannen på Timms reperbane søndag - for så å bli avlivet samme kveld, har satt sinnene i kok.

I fjor var iOslo.no til stede da to elger ble skutt på en plen i Holmenkollåsen, til tross for naboenes høylytte protester om at de hadde elgbesøk hvert år. På samme tid ble en elg reddet ut av et svømmebasseng i Sverige - og den fikk friheten tilbake.

- Utdatert holdning
Veterinær Siri Martinsen i NOAH - for dyrs rettigheter, mener man nå må ta et oppgjør med måten man tenker på i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe- Det er en veldig utdatert holdning i Norge. Her tenker man at det enkleste er å ta livet av dyret - da har man fjernet problemet. Det er en lettvint og utdatert holdning, sier Martinsen til iOslo.no.

Hun mener man har kommet mye lenger i andre land når det gjelder rehabilitering av ville dyr.

- I Sverige har man lister over godkjente organisasjoner og folk som driver rehabilitering. I England har man mange rehabiliteringssenter bare for grevlinger. I Norge må folk som har kompetanse på ville dyr argumentere for at det i hele tatt er mulig å rehabilitere dyr. Det virker som rehabilitering er et helt nytt og merkelig fenomen. Det er det ikke, sier hun.

- Som en hund
De fire grevlingungene mener hun enkelt kunne blitt reddet.

- Brannmennene selv understreket selv at de gjerne ville la grevlingene leve, og at de ville tatt hånd om dem selv. Det hadde det ikke vært så vanskelig å gjøre. Det er som å ta vare på en hundevalp eller kattunge i samme alderen. Selvsagt kommer det også noen andre hensyn inn etter hvert, som at grevlingene måtte få være på et inngjerdet område hvor de i ro og fred kan lære seg å grave etter mark i jorda, uten særlig kontakt med mennesker, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvorfor mener du man er flinkere til dette i andre land?

- Det er en slags «skyt og vær glad»-kultur i Norge. Det er en jaktkultur som har fått feste i forvaltningen. Man skal ta den enkleste løsningen, og ikke gjøre noe særlig for dyrenes skyld. Man skal ta livet av dem, mener Martinsen.

- Ender ofte tragisk
Prosjektleder Erik Lund i Direktoratet for naturforvaltning er ikke uenig i at det kan gjøres mer for å rehabilitere ville dyr i Norge, men han mener en hel del ting må på plass først.

- Man kunne kanskje hatt et apparat, men hvem skal vurdere hvilke dyr, hvilke arter og i hvilke situasjoner dyrene skal rehabiliteres? Dyreparker har ikke plass til alle dyr, mener han.

Han mener det er mange allerede i dag som tar til seg ville dyr uten tillatelse, men at det ofte ender tragisk.

- Først skal man ha tillatelse, og så skal man ha fasiliteter og kunnskap, som Mattilsynet krever. Og hva gjør du når et lite dyr blir voksent? Og oppfører seg som et dyr skal? Erfaringer er at de som har tatt inn rådyr, elg, og for så vidt også oter, opplever at de blir noe annet enn det nusselige dyret man tok inn. Det er dyr med relativt store tenner eller spisse gevir. Hva gjør man i en slik situasjon? Elgene og rådyrene som har vært tatt hånd om har i et overveiende flertall blitt avlivet når de kommer i voksen alder, sier Lund.

- Mangler tilbud
Han sier at det ikke er automatikk i at ville dyr avlives, men at det i praksis ofte vil strande på et manglende tilbud til steder hvor dyrene kan plasseres.

- Det vil ofte skje, ja. I tillegg vil også vanlige arter, med jakttid, få en annen vurdering enn sjeldne dyr, sier han, med henvisning til grevlingene.

- Hva slags dyr tenker du på?

- Hadde det vært snakk om en fjellrev, så ville det nok vært gjort en annen vurdering på det. Men man kan ikke trekke opp noen fasitsvar når en situasjon dukker opp, mener han.

- Du er prosjektleder i Direktoratet for naturforvaltning. Kan man tenke seg et rehabiliteringsprosjekt hos dere?

- Man skal aldri si aldri, men det er ikke noe som vil skje i overskuelig framtid.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag