RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik ble vi mobbet

Sist oppdatert:
Denne uken har vi i biipMag fokusert på temaet mobbing. Her er lesernes egne historier.

(BIIPMAG): Tirsdag kunne du lese om 22 år gamle Kristin som i over syv år ble kraftig mobbet. Hun ble slått, sparket, mobbet og trakassert av sine medelever mens de såkalte «vennene» hennes sto og så på. Mobbingen gikk så langt at Kristin bare ønsket å gjøre slutt på alt.

LES HELE SAKEN: - Jeg ville bare dø.

Onsdag skrev biipMag om hvordan statsminister Jens Stoltenberg høster mobbekritikk. Hver femte norske skoleelev sier de har blitt mobbet på skolen og hele fem prosent av sier de blir mobbet en eller flere ganger hver eneste uke.

- Lufta har gått ut av ballongen i arbeidet mot mobbing, sier Kjell Magne Bondevik og utdanningsdirektøren.

LES HELE SAKEN: Jens får mobbekritikk.

Vi i biipMag oppfordret leserne til å dele sine mobbehistorier slik at de kanskje kan hjelpe andre som befinner seg i en vanskelig situasjon. Her er noen av bidragene vi har fått inn:

- Kastet opp i timene
- Jeg ble mobbet hele barneskolen. Jeg kastet opp i timene og medelevene lo av meg. Jeg hadde det ikke noe fint når jeg gikk på barneskolen. Hver eneste dag sto elevene i klassen min og parallellklassen sto rundt bilen til moren min når hun leverte meg om morgenen.

Læreren gjorde vondt verre
- Jeg ble slått med jernstang, klærne mine ble puttet i toalettet. Jeg skulle egentlig ha ekstra undervisning, men den gikk til guttene i klassen. Når vi tok opp dette med læreren min ga hun beskjed til klassen om at de ikke skulle mobbe meg mer, da ble jeg mobbet for å være sladrehank også.

Ble ikke trodd
Det var en vond tid, og foreldrene mine tok meg med på reiser bare for at jeg skulle komme meg bort fra skolen. Jeg husker spesielt en gang hvor jeg kom hjem etter at en i klassen min hadde slått meg med jernstang, når mine foreldre fikk se dette reiste de straks opp til foreldrene til han som hadde gjort det. Det de fikk som svar da var at sønnen deres ikke kunne gjort noe sånt og at jeg sikkert hadde gjort det selv.

Når jeg sier «oss», er det fordi mobbingen rammer hele familien.

Byttet skole
- Etter 5 og et halvt år byttet jeg skole hvor jeg fikk det litt bedre, men der var det dessverre noen som kjente noen fra den andre skolen. Men der fikk de i hvert fall slutt på det. Da jeg skulle begynne på ungdomsskolen begynte jeg på en skole i Oslo. Jeg er temmelig sikker på at jeg ikke hadde greid meg så bra hvis jeg skulle begynt på en skole i nærheten av der hvor jeg bor.
- Anonym -

  • Adil fra Dansefeber forteller hvordan han ble mobbet for hudfargen da han vokste opp.
    LES SAKEN: - Jeg ble mobbet.

En mors opplevelser
- Kjempe fint å se at mobbing blir fokusert på. Når man ser på statistikken, er det ingen tvil om at det meste av mobbingen som skjer i norske skoler er skjulte tall.

- Jeg er en mor som sitter igjen med mye bitterhet og vonde minner. Min sønn ble mobbet i fire-fem år av sitt unge liv. Det startet på barneskolen og fulgte oss videre opp til ungdomsskolen. Når jeg sier oss, er det fordi mobbingen rammer hele familien. I vårt tilfelle var det psykisk mobbing.

Ble verken hørt eller trodd
- Like stor som utfordringen med mobbingen var, var det å ikke bli trodd og hørt av lærere og ledere. Vi ble blankt avvist, fordi vår sønn ikke kunne vise fram blåmerker og fysiske skader. Skremmende å se hvor lite kompetanse skoler sitter med på dette området. Hvor lite interesse, sympati og empati skolene og skolekontoret i kommunen viste i en ekstremt tung tid. Vi måtte stå på selv. Overbevise vår sak.

- Skolen hadde et tiltak/forslag. Sønnen vår kunne få bytte skole! Noe som vi synes ble helt absurd. Hva med mobberne? De ble ikke engang utvist fra skolen! Sønnen vår ble heller hjemme, mistet undervisning og oversikt i alle fag. Vi som foreldre, som hadde mer enn nok med å holde sønnen vår på beina, måtte kreve møter med skolen.

Lærere hadde vanskelig med å stille opp, og kom stort sett uforberedt og uengasjert på møtene. Vi måtte komme med forslag og tiltak til bedring. Problemet her var at oppfølgingen fra skolen ikke ble gjennomført. Sønnen vår gikk gjennom et reint helvete, lillebror og lillesøster fikk ikke den tryggheten de hadde behov for.

- Alt blir bedre hvis jeg dør
- Sønnen vår utviklet svært store atferdsvansker, han ble veldig utagerende i hjemmet. En plass skal følelsene ut! Det gikk så langt at jeg fant sønnen min gråtende, skjelvende og i sjokk en dag på rommet sitt. Da ville han ikke leve lenger. «Det gjør for vondt mamma, jeg orker ikke mer. Alle får det bedre hvis jeg dør!» Det er sterke ord for en mor å høre. Noe man aldri glemme! Jeg ble sykmeldt fra jobben på grunn av mobbingen av min sønn.

«Det gjør for vondt mamma, jeg orker ikke mer. Alle får det bedre hvis jeg dør!»

- Den dagen tok vi kontakt med Familiens Hus, et sted hvor man har samlet fagkompetanse inne familievern, barnevern og helsetjeneste. Tilfeldigheter gjorde at de «ramlet» i fanget vårt. Mye fantastisk hjelp har vi fått, men utfordringene i hjemmet var likevel stor. Mobbing setter dype spor i et barn og de rundt barnet. Det tar mange år å bygge opp tillit, selvbilde og alt annet som blir ødelagt i et barns følelsesliv når slikt skjer. Han berget så vidt karakterer og fravær for å komme inn på videregående, heldigvis.

Torsdag la Nettavisen ut en samlet oversikt over mobbingen i Skole-Norge. Bergen Kristne grunnskole ligger på mobbetoppen. Sjekk hvordan din skole ligger an:
LES SAKEN: På disse skolene mobbes det mest.

LES OGSÅ: - Vi tåler ikke mobbing

Søsken må også slite
- I en alder av 15 år måtte han flytte til sine besteforeldre på en annen kant av landet, for å få ting på avstand. For seg selv først og fremst, men også for yngre søsken som har slitt grusomt. De har blitt utrygge både hjemme og på skolen, ukonsentrert og utviklet skolevegring. I dag er sønnen min 16 år og går på videregående skole. Han får oppfølging av familievernkontor og BUP (barne- og ungdoms psykiatri). Han er fortsatt utrygg, usikker og har veldig dårlig syn på seg selv og andre. Utfordringene står i kø for han og oss i hverdagen. Vi har det vondt, vi er bitter og veldig sinte. Gutten vår som før mobbingen var en livsglad, god og skoleflink, fikk livet snudd på hodet.

Ikke nok med én undersøkelse
- Det er ikke den minste tvil om at skolene her i landet har mye å lære! Det er én ting å ha mobbeundersøkelse en gang i året, men resultatene gir sjelden et korrekt bilde av virkeligheten. Det er mange barn som har det vondt. Mange barn som får livene sine ødelagt i en ung alder, familier som tipper over av store og tunge utfordringer. Å være barn i 2008 byr på nok utfordringer i seg selv. Mobbing skal ikke være en del av det!
Hilsen en mor og familie som har en smertefull erfaring med mobbing!

HAR DU OPPLEVD MOBBING? VI VIL GJERNE HØRE DIN HISTORIE. SKRIV TIL OSS PÅ TIPS@BIIPMAG.NO.
Vi behandler alle innsendte bidra anonymt.

ANDRE RESSURSER OM MOBBING:

Noen fakta om mobbing blant unge
Vi snakker generelt om mobbing når en eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Les mer på Ung.no.

Hvem blir mobbet, og hvem mobber?
Mobbeofre har gjerne ett eller vanligvis flere av de kjennetegnene som er listet opp nedenfor. Men vær oppmerksom på at en slik liste peker på hovedtendenser; i enkelte tilfeller kan bildet av mobbeofferet være ganske annerledes. Les mer på Ung.no.

SMS-mobbing
SMS kan brukes til å si hvor høyt du elsker kjæresten din, men noen misbruker tekstmeldinger for å trakassere andre. Visste du at dette kan gi fengselsstraff på opptil seks år? Les mer på Ung.no.

LES FLERE ARTIKLER OM MOBBING HER

Siste fra biipMag:
Slik forbedrer de sexlivet
Mer sex i låtene
- Blir fattigere på kunnskap
Studenter tjener mer og har høyere formue enn før

GÅ TIL FORSIDEN HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere