RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik ødelegger miljøpartiene for seg selv

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Miljøpartiene krangler - og dermed blir alle tapere.

Tirsdag lanserte Sosialistisk Venstreparti (SV) sin «klimahandlingsregel».

De vil hindre at nye områder på norsk sokkel skal åpnes for petroleumsvirksomhet, samt etablere et grønt oljefond, hvor alle olje-, kull- og øvrige selskap som er tungt inne i skifergass og tjæresand, ekskluderes.

SV får 3,3 prosent
Men de er langt fra de eneste som går inn i siste faste av valgkampen med miljø som spydspiss. Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener SVs forslag er gode - men ikke tilstrekkelige.

- Vi konkurrerer ikke med noen miljøparter, prøvde SV-leder Audun Lysbakken å overbevise om tirsdag.

Partiet får 3,3 prosent oppslutning på InFakts måling for VG. 33 dager før valget er det fire partier som vaker rundt sperregrensen, og professor Anders Todal Jennssen ved NTNU mener miljøet er den store taperen i kampen om oppmerksomhet.

- De store vinner
- Dette er gunstig for Høyre, Ap og Frp. De er trolig mest fornøyd med at Venstre, SV og MDG krangler om hvem som er «mest grønne», sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Todal Jenssen mener MDG fremstår som aggressive og smale:

- Den siste runden vi ser nå, er utløst av aggressiviteten til MDG. Det er ikke unaturlig at de går på partiene hvor de har noe å hente. Det handler om at de har en strategi som peker dem i retning av det de gjør nå, sier han.

Resultatet svekker miljøsaken, mener han:

- Miljø fremstår som noe for de helt spesielt interesserte, «de frelste». Dermed går også de store partiene fri for noe av den kritikken de ellers, rettmessig, burde svart for, mener han - og fortsetter:

MDGs Rasmus Hansson i Oslo kan sikre seg en stortingsplass fra SV. SV-leder Audun Lysbakken kan miste sin plass i Hordaland til miljøpartiets Tom Sverre Tomren, og SV-statsråd Bård Vegar Solhjell kan miste sin plass i Akershus til Øyvind Solum.

- Lite konstruktivt
- Det er noe merkelig med denne diskusjonen - krangle om hvem som er grønnest. For miljødebatten sin del er ikke dette konstruktivt - og partiene klarer ikke å overbevise om at de faktisk klarer å utrette noe.

Todal Jenssen understreker at klimapolitikk er fryktelig viktig for alle:

- Venstre har angrepet SV i åtte år og gjort det de kan for å bryte ned SVs miljøtroverdighet – uten å vinne noe særlig på det. Med fire parier nær sperregrensen, kan vi komme til å se mange partiledere med tynnslitte nerver i ukene som kommer, sier professoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere