*Nettavisen* Nyheter.

- Småkommuner blir tapere

- Jeg er redd for at mange kommuner vil være for små til å gi innbyggerne et godt tjenestetilbud, sier kommunalminister Erna Solberg. Hun setter nå inn et støt for å få flere kommuner til å slå seg sammen.

- Skal vi kunne gi innbyggerne de tjenester de forventer, er vi avhengig av å ha en kommunestruktur som gjør dette mulig, sier Solberg i et foredrag på en kommunekonferanse i Trondheim i dag.

Hun mener de små kommuner vil tapeden stadig tøffere kampen om kvalifisert arbeidskraft.

– Dette vil først og fremst ramme de aller svakeste i samfunnet som har behov for tilpassede tjenester og spesialisert kompetanse hos de ansatte, sier Solberg.

Forventer mer
Småkommunenes vansker med å skaffe ansatte kommer samtidig som innbyggerne forventer mer og stiller større krav til kommunene, påpeker statsråden. På toppen skal kommunene gjennomføre krevende velferdsreformer.

Kommunegrenser må ikke være et hinder for at kommunene legger til rett for innbyggernes hverdagsliv, oppfordrer Solberg.

- Derfor må kommunene selv ta initiativ til å slå seg sammen, sier hun.

Tar tilbake gulrot
I foredraget varsler hun at den økonomiske støtten som skal stimulere til sammenslutninger er i ferd med å gå ut på dato.

- Kommuner som skal være sikre på å bli vurdert for å kunne få slike ”gulrøtter”, må ha vedtatt sammenslutning innen 1. juli 2005, varsler Solberg.

Sammen med Kommunenes Sentralforbund gjennomfører Kommunaldepartementet et prosjekt der alle kommunestyrer skal drøfte kommunestrukturen og komme med konkrete forslag til endringer.

Her kan du lese mer om kommunesammenslåing.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.