*Nettavisen* Nyheter.

- Som å bære høy til en død hest

Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix) og Lars Brock Nilsen

- Miljøengasjementet i Høyre og Frp er litt mer «å gi faen», sier professor - om hvorfor Venstre ikke får Mongstad-støtte.

24.09.13 13:33

Forrige fredag smalt bomben: Regjeringen hadde bestemt seg for å avslutte prosjektet med fullskalarensing på Mongstad innen januar 2014.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til Nettavisen at det havarerte Mongstad-prosjektet trekker statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) omdømme ned.

Les Stavrums kommentar: SV-milliarder ut av vinduet

- Mislyktes
- Det er ikke noe pluss for Stoltenberg og vil alltid bli stående som noen han mislyktes med, sier Todal Jenssen.

Han understreker at ettermælet avhenger av hva som kommer ut av forskningsdelen, siden det å utvikle teknologi og å lage fullskalarensing er to atskilte oppgaver.

Les også: Snubletråder fra Stoltenberg

- Ulykkelig sammenfall av overoptimistiske politikere
Todal Jenssen sier at mye har gått galt - og at i mellomtiden har vi øst ut CO2 - hvilket bør være et tankekors for alle:

- Her ser vi et ulykkelig sammenfall av overoptimistiske politikere, vanskelig teknologi - og ikke minst ulønnsomme tekniske løsninger, mener han.

Les også: Vanskelig å se at det ikke er taktikk

- Det blir ingen gransking
Mens Venstre-leder Trine Skei Grande har tatt til orde for en gransking, mener Todal Jenssen det er skivebom.

- Høyre og Frp har ikke støttet Venstre – det betyr vel at det ikke blir noen gransking. Jeg tror ikke det har foregått noe ulovlig. Vi snakker ikke om et stort mislykket prosjekt, men ikke at noen har stukket av med pengene. En gransking er ikke måten å gjøre det på, sier Todal Jenssen.

- Hvorfor får ikke Venstre støtte fra det som kan bli nye regjeringskolleger?

- Miljøengasjementet i Høyre og Frp er litt mer «å gi faen». Jeg tror de også ser at det neppe er så mye å hente på en slik gransking, litt som å bære høy til en død hest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Dabbet av for lengst
Todal Jenssen tror at for folk flest har interessen for hele Mongstad-prosjektet dabbet av for lenge siden.

- Jeg tror interessen for saken har dabbet av fordi folk allerede har mistet troen på prosjektet. For de som virkelig hadde troen på dette, hvilket kanskje ikke er så mange, er kanskje tapet tatt tidligere.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å komme til denne konklusjonen?

- Det er et godt spørsmål. Det skyldes de tekniske sidene ved saken – og at det trolig hadde vært gunstigere å gi hele prosjektansvaret til en mer uavhengig organisasjon enn Statoil, mener han.

- Hvorfor slippe nyheten nå?

- Det er vanskelig å bedømme hva som er skjedd i kulissene, og de rødgrønne kan mistenkes for å ha dratt ut offentliggjøringen – men de kunne også ha dumpet prosjektet rett i fanget på en ny regjering, så det er vanskelig å være bombastisk, sier professoren.

- Hvor klokt var det å gi Statoil den rollen?
Todal Jenssen stiller også spørsmål ved hele organiseringen og Statoils rolle:

- Hvor klokt var det å gi Statoil den rollen i prosjektet? Statoil-sjef Helge Lund har ikke på noe tidspunkt fremstått som en ihuga tilhenger, hevder Todal Jenssen.

Han stiller også spørsmål ved selskapets motivasjon:

- For Statoil er det ikke nødvendigvis gunstig med utviklingen av en gunstig renseteknologi, fordi den er kostbar - og er noe de ville måtte implementere i egen organisasjon, sier han.

Professoren presiserer at det ikke er noen grunn til å anklage selskapet for «sabotasje».

«Står ikke i forhold til innsatsen»
Tirsdag presenterte Rikserevisjon sin rapport, som påpeker at de høye kostnadene «utgjør en risiko for at utbytte av CCS- satsingen på Mongstad ikke står i forhold til innsatsen. Høye kostnader øker også sjansen for at CO2-håndtering ikke vinner frem som klimatiltak. Riksrevisjonen påpeker på den annen side at det er positivt at satsingen på CO2-håndtering har bidratt til kompetansebygging hos statelige og industrielle aktører, da særlig gjennom Teknologisenteret (TCM), som kan medføre reduserte kostnader for CO2-håndtering på lang sikt.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.