*Nettavisen* Nyheter.

- Spekulasjoner og gjetning

En rødgrønn regjering vil ikke føre til rentehopp, sier Aps Hill-Marta Solberg, som avviser Nordeas spådom om dette.

- Aps programforslag vil på ingen måte lede til høyere rente. Dette er en spekulasjon basert på at man har lagt tre partier ved siden av hverandre. Men det er ikke slik en regjeringsplattform blir til. Det skjer gjennom forhandlinger, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

- Pengepolitikken og handlingsregelen vil ligge fast. Det er vår politikk, sier Aps nestleder og finanspolitiske talskvinne.

Spekulasjoner
Påstanden i analysen om at en rødgørnn regjering vil skli på handlingsregelen betegner hun som en ren spekulasjon.

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Research peker på at risikoen for at partiene sklir på handlingsregelen og bruker mer oljepenger er spesielt stor i 2006, da en eventuell rødgrønn regjering må lage en tilleggsproposisjon til Bondeviks statsbudsjett.

- Det er en spekulasjoner det ikke er noe grunnlag for. Vi står for en ansvarlig økonomisk politikk. Det er grunnplanken, at alle reformer skal gjennomføres innenfor ansvarlige rammer, sier Solberg.

Hun viser til at Aps landsmøte vedtok dette i partiets nye programm.

- Vi har et generalforbud mot at reformer kan gjennomføres, hvis det ikke skje innenfor økonomisk ansvarlig rammer, sier Solberg.

Aktiv finanspolitikk
Analysen tar utgangspunkt i at alle tre partier signaliserer mer aktiv bruk av finanspolitikken. Det vil si at de gasser på, og øker de offentlige utgiftene i dårlige tider, og bremser pengebruken i oppgangstider. Alternativet er å bruke pengepolitikken mer aktivt, det vil si regulere renten.

- Vil ikke Ap bruke finanspolitikken mer aktivt?

- Jo, det kan vi bekrefte. Men vi mener det er et viktig element i den pengepolitikken vi har, at man skal se på konjunkturene og sysselsettingen, sier Hill-Marta Solberg.

Skremsler
Nordea mener nordmenn vil oppleve overgangen fra en høyredominert regjering til en rødgrønn regjering som relativt stor.

Solberg avviser at det kommer ikke til å skjer store forandringer over natta.

- Men vi står jo for en annen retning. Det vil folk få merke. Ikke minst vil vi sikre velferden. Forandringene skjer over tid. De siste årene har regjeringen gradvis innført mer privatisering, mindre til fellesskapet og overlatt mer til markedet.

- Frykter du at spådommene blir brukt mot dere i valgkampen?

- Nei, tvert imot. Helheten i denne vurderingen mener jeg viser noe annet enn det skremslene Høyre har trukket fram, sier Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag