RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spiller ingen rolle at han er statsråd

VM I STUA: Arbeidsminister Robert Eriksson besøkte onsdag Kjersti Gilje for å se på ski-VM. - Spiller ingen rolle om han er statsråd, sier hun.
VM I STUA: Arbeidsminister Robert Eriksson besøkte onsdag Kjersti Gilje for å se på ski-VM. - Spiller ingen rolle om han er statsråd, sier hun. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Arbeidsministeren besøkte Kjersti (60) for å heie på Northug.

NORDSTRAND (Nettavisen): Robert Eriksson (Frp) besøkte onsdag Kjersti Gilje på Nordstrand i Oslo, for å se 15-kilometeren for menn i ski-VM sammen med henne.

Gilje har MS og sitter i rullestol. Eriksson besøkte 60-åringen også før jul. Da lovet han å komme tilbake under VM.

Bakgrunnen er at Eriksson er besøksvenn for Røde Kors.

- Vi tror Norge vinner, sier han, og får et bekreftende nikk.

Idrettspraten går for fullt i stua til Gilje mens 15-kilometeren pågår, og begge har tro på at Petter Northug skal ta sikre Norge gull.

- Spiller ingen rolle
For henne er besøket av Eriksson uansett viktigst. Hun er mye alene, og et besøk betyr derfor veldig mye.

- For meg er det best å være hjemme. Jeg synes ikke det er noe gøy å gå på besøk andre steder, for det er ikke alle steder rullestoler kan være med, forteller hun.

- Er det ekstra stort når det er en statsråd som kommer på besøk?

- Det er besøket som er viktigst. Om han er statsråd eller hva som helst annet, det spiller ingen rolle, sier Gilje.

Eriksson smiler av svaret, men er helt enig.

- Jeg liker svaret ditt, om du er statsråd, konge eller om du er butikkmedarbeider på Rimi... Vi som mennesker er like mye verdt uavhengig av hva som står på skiltet på arbeidsplassen vår, sier han.

SPENNING: Gilje, Eriksson og besøksvenn Signe Skovly (t.h) fulgte spent med på herrenes 15-kilometer onsdag ettermiddag.


- Det er helt forferdelig

Spenningen stiger når Northug endelig står på startstreken. Skal han klare det igjen? Eller blir det nok en dag med smørefiasko i Falun?

- Det er spennende dette her. Og vet du, i dag er det akkurat 33 år siden Oddvar Brå brakk staven, sier statsråden.

Selv om fotball er favoritten, er han glad for å kunne se på ski-VM i arbeidstida denne dagen. Men mens kaffe, te og lefser fortæres, svinner dessverre håpet om gull.

- Det er helt forferdelig, synes nå jeg, sier Gilje oppgitt.

Northug ligger langt bak, og ender til slutt på en skuffende 64. plass, hele fem minutter bak vinneren, svensken Johan Olsson.

Fakta:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

I dag lever 50.000 mennesker i sosial isolasjon i Norge, ifølge Røde Kors. Derfor har de etablert ordningen med besøksvenner.

Røde Kors har i dag 6000 besøksvenner, derav 550 i Oslo.

- Det er helt avgjørende. Vi har veldig mange i Oslo som ber om hjelp. Et av hovedproblemene er ensomhet, og besøkene som besøksvennene gjør, har stor betydning. Det har også stor betydning for de som er besøksvenner, det er en gjensidig glede, sier prosjektleder Kristin Moe ved Oslo Røde Kors besøkstjeneste til Nettavisen.


En trøst er det likevel at Anders Gløersen sikrer Norge bronse.

- Det er litt spennende fordi nordmennene ikke gjør det så bra som vi tror. Da blir det ekstra spennende, sier 60-åringen.

- Det koster ingenting
Eriksson mener flere bør ta seg tid til å besøke andre.

- Det å bry seg om sine medmennesker, det koster ingenting. Det handler om vilje og evne til å kunne senke skuldrene litt i hverdagen, se litt de menneskene som er rundt deg og bry seg litt mer om dine medmennesker, sier arbeidsministeren.

- Er vi i Norge alt for dårlige til å bry oss?

- Jeg tror vi er blitt et samfunn der vi i stor grad sier til oss selv at vi har det så travelt. Vi har knapt nok tid til å se oss selv i hverdagen. Vi lager oss forventninger om at alt skal være tipp-topp, du skal ha karriere og være på farten hele tiden, sier Eriksson.

- Hva er nok?
- Men gjør dere i regjering nok siden så mange er ensomme?

- Hva er nok? Vi kunne sikkert som politikere, som folk flest, vært flinkere til å gjøre en egeninnsats, og gjøre noe selv for andre. Samtidig synes jeg at vi gjør mer for det som er viktig, sørger for at vi gir frivilligheten gode rammebetingelser til å gjøre den jobben som er så viktig, sier han.

På landsbasis har Røde Kors nå 6000 besøksvenner, som besøker mennesker som er uten et nettverk rundt seg.

- Jeg synes det er et fantastisk tiltak som viser hvor viktig det er å få til et samspill i velferdspolitikken mellom det offentlige og det frivillige. Vi er helt avhengig av å spille på lag med frivilligheten, for på en rekke områder vil ikke det offentlige strekke til, sier han.

INGEN GULL: Northug endte på 64. plass, så skuffelsen var stor i stua hos Kjersti.


- Får ikke dårlig samvittighet

Men samtidig som Eriksson snakker varmt om frivillighet og det å bry seg om andre, endres uføreordningen, noe flere har reagert på.

To av ti uføre vil nå få mindre utbetalt.

- Jeg har stor forståelse overfor de menneskene som opplever at de får mindre i inntekt, og jeg er opptatt av at vi skal ha et godt system for alle, at de som er for syke til å jobbe, skal ha en verdig inntektssikring, sier Eriksson til Nettavisen.

Les også: - Dette er skammelig, Eriksson

Han påpeker at reformen ble vedtatt av Stortinget under Stoltenberg-regjeringen, og at de er satt til å iverksette endringene.

- Vi må ikke glemme at åtte av ti kommer bedre ut, sier han.

- Gir det deg dårlig samvittighet at så mange får mindre utbetalt?

- Nei, ikke dårlig samvittighet, for Stortinget har vedtatt en reform. Men vi burde vært mye flinkere til å gi ut informasjon om hva denne reformen betyr. Det er nok en lærepenge for oss, sier Eriksson, og viser til at de følger innføringen tett med tanke på å eventuelt sette inn avhjelpende tiltak overfor de som kommer dårligere ut.

- Vi er spesielt opptatt av å sikre at barn av uføretrygdede får de samme mulighetene som andre, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere