RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Staten bremser børsen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Store statlige aksjeposter bremser børsen, mener NHO. De vil ha mindre penger i eiendom og mer på børs.

Store statlige aksjeposter bør reduseres, mener NHO. Å ha staten som eier i selskaper som Statoil, Telenor og DnB NOR kan bremse selskapene. Nylig var NHO i Stortinget og presenterte sine meninger om statlig eierskap.

NA24 - din næringslivsavis

- For selskapene vil staten som eier vanskelig kunne tilføre innsikt og kompetanse på samme måte som private eiere, skriver NHO i et brev til Stortingets næringskomité.

- Utover en eventuell garanti for langsiktig eierskap, tilfører staten lite i form av kompetanse, fokus og strategi i forhold til hva de fleste store private eiere gjør, sier Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør for næringsjus i NHO.

Statlig dominans problematisk
NHO frykter at selskaper med staten som eier kan bli mindre omstillingsdyktige enn privat eide bedrifter, og dermed mindre attraktive for investorer.

Dette på tross av at børsgiganter som Statoil, Hydro, Telenor og DnB NOR kan sende mer enn en takk til staten. Harto mener ikke staten som sådan har vært viktigst for deres utvikling.

- Det er kapitalen og ressursene som er tilført som har lagt grunnlaget, ikke at det er staten som er eier. Og det er administrasjonen og styret som har gjort selve jobben, sier hun.

Staten som kapitalist
NHO-direktøren mener staten som bedriftseier har sin berettigelse gjennom tilførsel av kapital, og så dominerende som statens eierskap er i det norske marked, kan staten vanskelig selge seg helt ut av disse selskapene.

- Men de bør redusere sitt eierskap over tid, og tilpasse eierandelen til formålet med det statlige eierskapet i hvert enkelt selskap. Det motsatte av hva regjeringen ønsker å gjøre, sier hun.

Harto kan ikke se at staten har noe behov for å kjøpe seg opp i Statoil/Hydro for å sikre ting som hovedkontor i Norge, eller vesentlig innflytelse på valg av styremedlemmer i det nye selskapet. Staten vil uansett ha en kontrollerende eierpost.

- Problematisk
NHO vil ikke gå ut og kreve at staten skal selge seg ned i den nye statlige oljegiganten, men hun peker på problemet med å være både eier og regulator.

- Det sier noe om markedet og gir signaler om at det er veldig statsdominert. Det er ikke likviditet i statens post. Hoveddelen av aksjene i selskapet er ikke i omsetning, og dermed er det langt mindre volumer som skal til for å flytte kurser. Det kan være problematisk, sier hun til NA24 og legger til:

- Vi mener det er et uheldig signal i omverden at du har en så stor statlig dominans, sier Harto og legger til at NHO også hadde ønsket seg mer privat kapital på børsen.

Vil ha penger fra eiendom
NHO vil gjerne at det skal legges bedre til rette for at privat kapital kan investeres på Oslo Børs, og Harto peker på problemet med a at mye privat norsk kapital som plasseres i eiendom.

- Pengene som settes inn i eiendom burde heller blitt satt inn på børsen. Det er mye privat kapital i Norge, men de finner andre veier enn den type virksomhet som genererer vekst og verdier på sikt.

- Se på utviklingen av eiendomsmarkedet og hvor mye penger som puttes inn der. Syndikering og børsnotering av disse selskapene. Vi hadde heller ønsket at mer penger hadde blitt puttet inn i verdigenererende og vekstgenererende virksomhet, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere