RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Statsministeren bør være mer opptatt av veien mot 2020


SNAKKET OM LEDIGHET: - Jeg holder ikke Erna Solberg ansvarlig for at oljeprisen er halvert. Men dette er en regjering som har kommet for sent med en rekke tiltak, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre blant annet i debatten.
SNAKKET OM LEDIGHET: - Jeg holder ikke Erna Solberg ansvarlig for at oljeprisen er halvert. Men dette er en regjering som har kommet for sent med en rekke tiltak, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre blant annet i debatten. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Torsdag møttes Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) til valgkampens første partilederdebatt.

OSLO (Nettavisen): Torsdag møttes statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til den første partilederdebatten før høstens valg. Der ble de spurt om det egentlig er noen forskjell på de to partiene.

Debatten, som Arbeiderpartiet og Høyre selv sto bak, startet klokka 20.00 og ble avsluttet etter 50 minutter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kom helt på slutten av debatten med en innrømmelse:

- Det er ikke så stor forskjell på norske partier at det blir et kjempebrudd fra et valg til et annet.

Han fant likevel god grunn til å advare mot Høyres politikk og mente den sittende regjeringen beveger Norge i retning av større forskjeller.

Først da steg temperaturen litt i en ellers behersket duell uten skarpe kanter.

- Vi har skapt et samfunn med høy sysselsetting, høy velferd og med spleiselag som grunnpilar. Jeg synes vi nå ser en nedskalering av dette. Fellesskapet blir trimmet ned og skattekutt er svaret på nesten alt, sa Støre.

Fellesskapet blir trimmet ned og skattekutt er svaret på nesten alt

Ifølge Ap-lederen blir det trangere rammer og et lavere ambisjonsnivå ute i kommunene med Høyre ved roret.

- Muligheter for alle

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg svarte med å si at partiets utgangspunkt er muligheter for alle. Hun nevnte skolesatsingen og sa det kanskje mest av alt er det som bidrar til et bedre samfunn. Hun trakk fram satsing på rus og psykisk helsevern.

Vi jobber systematisk med å tette hullene i sikkerhetsnettet

- Når vi kutter ventetiden på rusbehandling betyr det at folk kommer raskere tilbake til sitt eget liv. Vi jobber systematisk med å tette hullene i sikkerhetsnettet. Det er praktisk politikk, sa Solberg.

Ba Ap ta det litt med ro

Hun rådet Ap til å ta det litt mer med ro når de snakker om ansvaret for den økonomiske politikken og pekte på at åtte år med rødgrønt styre gikk forut for regjeringsskiftet i 2013.

- Vi kan når som helst snakke om de åtte årene, men jeg mener en statsminister bør være mer opptatt av veien mot 2020, var Ap-lederens råd til Solberg.

Statsministeren bør være mer opptatt av veien mot 2020

- Vi snakker om legitimiteten av din kritikk av regjeringen, svarte statsministeren.

Arbeidsledighet største tema

Arbeidsledighet var temaet som sparket i gang debatten. Det er blitt mange flere nordmenn uten jobb, særlig i oljesektoren. Totalt er 118.000 personer arbeidsledige i Norge, ifølge tall Statistisk sentralbyrå kom med i slutten av juli.

- Hvorfor har dere ikke klart å motvirke økningen i arbeidsledigheten bedre? innledet debattlederen henvendt til statsministeren.

- Endringen har kommet raskere og sterkere enn noen politikere har trodd, svarte Solberg og pekte på at de gikk til valg på å gjenvinne konkurransekraften og har dette høyt på dagsorden. Hun pekte på en rekke tiltak for å stimulere økonomien.

- Men når vi får et så stort oljeprisfall ser vi svakheten ved oljeavhengigheten, sa hun videre.

- For sent med en rekke tiltak

- Jeg holder ikke Erna Solberg ansvarlig for at oljeprisen er halvert. Men dette er en regjering som har kommet for sent med en rekke tiltak, sa  Jonas Gahr Støre.

- I måten du argumenterer på gir du oss skylden, men det du glemmer er alle årene hvor oljeavhengigheten vår økte. Dere gjorde Norge mer sårbart, svarte Solberg.

Hun trakk fram satsing på forskning og omstilling.

Som eksempel på hvilke tiltak han etterlyser, sa Jonas Gahr Støre at han på bedriftsbesøk alltid spør hva som er det viktigste tiltaket politikerne kan sørge for.

Jeg holder ikke Erna Solberg ansvarlig for at oljeprisen er halvert

- Det er sjelden de svarer formuesskatten, sa Gahr Støre og trakk fram sitt besøk hos Deep Ocean i Haugesund som ferkst eksempel.

- Det de svarer er at det viktigste er å ta vare på kompetansen og gi  innovasjonsstøtte.

- Hvem eier Deep Ocean? spurte Erna Solberg.

- Det er ikke nordmenn, svarte Støre.

FØRSTE RUNDE: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til valgkampens første partilederduell torsdag.

- Nei, nettopp. Da er det vel ikke så rart at ikke spørsmålet om formuesskatten blir nevnt, sa hun.

- Jeg har ikke sett den arbeidsplassen som sier at den har oppstått som følge av kutt i formuesskatten, sa Støre da han og Solberg etter en stund vendte tilbake til skattespørsmålet.

- Kapitaltilgang er et av de store spørsmålene. Særlig når du er i brekkpunktet og skal vise en investor hvor verdiene er, sa Solberg.

Jonas Gahr Støre sa han er innstilt på et bredt skatteforlik, slik finansministeren har invitert til.

Det var faktisk vår regjering som satte ned selskapsskatten.

- Det var faktisk vår regjering som satte ned selskapsskatten. Nå har du på ditt bord en rapport med forslag om vesentlig nedgang i selskapsskatten. Vi sier i alle debatter at Norge aldri vil bli billigst. Jeg vil ikke krympe fellesskapet, men forsvare et mer produktivt skattesystem. Vi må se på områder som næring og eiendom i et nytt perspektiv, sa Støre og åpnet for at noen skatter skal ned.

Enige om lærere

Skole var neste tema ut i debatten. Støre tok til orde for det han kalte et løft for tidlig innsats.

- Videre må lærerne få lov til å være lærerne. Skolene må få større frihet til å organisere. Læreren skal slippe å være psykolog, sa Ap-lederen.

- Vi har en stor plan for et lærerløft. Vi skal stille flere kompetansekrav til lærerne inne i klasserommet, og lærerne skal få lov til å være lærere. Det skal være metodefrihet og de skal få jobbe på sin måte, sa Erna Solberg.

Privatisering er ikke vårt svar. Kvalitet i skolen er vårt svar.

Støre forsøkte å utfordre Solberg på privatisering.

- Privatisering er ikke vårt svar. Kvalitet i skolen er vårt svar. Det er ikke noe område der vi er mer opptatt av at det offentlige skal være best enn utdanning, sa statsministeren og Høyre-lederen.

Debatten gikk direkte på web-TV. Den ble ikke sendt på vanlig TV.

Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo torsdag kveld.Det var Høyre og Arbeiderpartiet selv som sto som arrangører. Derfor valgte TV-kanalene å ikke sende arrangementet på direktesendt TV.

– Dette er et bevisst trekk fra partienes side. At Høyre og Arbeiderpartiet fokuserer på hverandre som hovedmotstandere har de gjensidig glede av. De andre partiene vil automatisk bli satt i skyggen, sier Anders Todal Jensen, professor i statsvitenskap ved NTNU, til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere