RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stoltenberg aksepterer LOs svertekampanje mot Israel

Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

OSLO (Nettavisen): Også i år stiller statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg på et 1. mai-arrangement der boikott av Israel er en hovedparole. Norske Israel-venner raser og mener statsministeren på denne måten bidrar til å legitimere kravet.

- Dette viser at statsministeren år etter år aksepterer at LO fører en svertekampanje mot Israel, sier Conrad Myrland i foreningen Med Israel for fred til Nettavisen.

- LO bestemmer parolene
Sindre Fossum Beyer (Ap), politisk rådgiver på Statsministerens kontor, viser til at det er LO i Oslo som arrangør som bestemmer parolene og at Ap ikke støtter boikott av Israel.

- Arbeiderpartiets leder inviteres med jevne mellomrom til å holde 1. mai- tale på Youngstorget og andre steder. Samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO har vedtatt sitt offisielle slagord for årets 1. mai, som er «Vi tar Norge videre», sier Beyer til Nettavisen.

- Begrunnelse står til stryk
- LOs begrunnelse for boikott står til stryk, mener Conrad Myrland, som er daglig leder i Med Israel for fred. Han hevder LO med sin parole legger seg på andre standarder i forhold til Israel enn de gjør når de vurderer andre land.

- Det finnes et titall stater i verden der det foregår massive brudd på menneskerettighetene. Ingen av disse vil LO boikotte, sier han og trekker fram Syria som et aktuelt eksempel.

- Hvis man prinsipielt var for å boikotte alle land som okkuperer eller er i væpnet konflikt, så kunne man forstå LO, men de velger ut Israel på en måte som jeg oppfatter som ekstremt urettferdig, sier han.

Parolen om boikott av Israel er ingen nykommer i 1. mai-sammenheng. Selv om den rødgrønne regjeringen tar avstand fra boikott av Israel, mener Myrland det er problematisk at statsminister og Ap-leder stiller på 1. mai-arrangementet der dette er en av hovedparolene. I år skal Jens Stoltenberg tale på Youngstorget.

- På denne måten bidrar han til å legitimere boikottkravet. I fjor stilte han opp og talte under 1. mai-arrangementet i Bergen. Også den gangen var boikott-kravet en hovedparole.

- Dette viser at statsministeren år etter år aksepterer at LO fører en svertekampanje mot Israel, sier han.

Les også - Nettavisen i Israel:

Urolig for antisemittisme
Myrland sier han er forsiktig med å trekke paralleller mellom kritikk av Israel og antisemittisme i Norge, men han sier han frykter at holdningen til Israel også smitter over på holdningen til jødene.

- Det som forbindes med Israel blir også koblet til jødene som folk. Det burde ikke være sånn, men det er realiteter vi må forholde oss til. Slik kan boikottkravet også sees som et bidrag til antisemittismen i Norge. Stoltenberg kunne irettesatt de som står bak denne kampanjen og på den måten gitt et bidrag mot jødehatet. Dessverre bidrar kampanjen om boikott av Israel bare til å bekrefte stereotyper om Israel og indirekte jødene, hevder Myrland.

Ifølge Myrland ser LO ut til å glemme at et stort flertall også av israelerne gjerne vil se en palestinsk stat dersom det kan bety ekte fred og at Israel blir bevart som en jødisk stat.

- Alle israelske toppledere de siste tiår, inkludert statsminister Benjamin Netanyahu, har slått faste at Israel ikke ønsker å styre palestinerne, påpeker Myrland.

Facebook-kampanje mot LO
Med Israel for fred har satt i gang en Facebook-aksjon mot LOs Israel-boikott.

Her tar de for seg LO i Oslos begrunnelse for boikottparolen punkt for punkt og argumenterer mot den. Der LO i Oslo hevder at Israel blokkerer fredsprosessen, hevder MIFF at palestinske myndigheter har nektet å forhandle siden 2008, mens Israel vil.

Se alle 1. mai-parolene fra LO i Oslo og begrunnelsen her

FAKTA: Her begrunnelsen LO i Oslo gir

«Støtt staten Palestina – boikott Israel» er en av hovedparolene i 1. mai-toget i Oslo i år. LO i Oslo begrunner parolen slik på sine nettsider:

Staten Palestina har oppnådd observatørstatus i FN. Israelske myndigheter fortsetter likevel sin okkupasjon av Palestina, med stadig nye og ulovlige bosettinger og daglig trakassering av

palestinerne. Israel blokkerer fredsprosessen. Norge må ta initiativ til en økonomisk boikott av Israel og der salg og kjøp av våpen med Israel opphører. Oljefondet må ikke investere i israelske virksomheter. Vi støtter aksjoner mot norske firma som tjener penger på Israels ulovlige virksomhet. Forbindelsen med fagbevegelsen Histadrut må brytes så lenge organisasjonen støtter Israels okkupasjon og undertrykking av palestinere.

En mulig iransk atombombe brukes av Israel som en begrunnelse for et militært angrep. Skjer det, kan det bety ny krig i Midtøsten. Området må bli en atomvåpenfri sone som også inkluderer Israel. Målet er et totalforbud mot atomvåpen»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere