RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Støre fordummer debatten

Sist oppdatert:
Jonas Gahr Støres utfall mot Frps Midtøsten-politikk fordummer debatten, mener Frp-talsmann.

- Å bruke den type retorikk blir for platt og enkelt. Slike uttrykk hører ikke hjemme i den utenrikspolitiske debatten, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til TV 2 Nettavisen.

Fredag hevdet Frp-formann Siv Jensen at Israels fiender utgjør «en ondskapens akse».

-Det er fristende å bruke uttrykket «dumskapens akse» om utspillet, svarte utenriksminister Jonas Gahr Støre i NRKs «Politisk Kvarter» mandag.

Gapestokk
Morten Høglund mener Støre «tar kvinnen, og ikke ballen».

- Saken fortjener å bli diskutert, og bli tatt på alvor. Den type forsøk på å punktere en viktig debatt er svært uheldig, mener han.

- Det er litt rart at det er vi som blir stilt i gapestokken, fortsetter han.

Ondskap
I mandagens «Politisk Kvarter« på NRK hevdet Støre og KrF-leder Dagfinn Høybråten at Frp glemmer de moderate kreftene i muslimske land.

- Langs aksen Teheran, Damaskus, Hizbollah og Hamas er det ingen tvil om hva slags holdning de har til Israel. Fra de fire kommer det kontinuerlige angrep i form av selvmordsbombere, bomber og propaganda. Dette er ikke eksempler på moderate krefter. Dette er ondskap, og bidrar til den hengemyra Midtøsten er i, mener Høglund.

Ramsalt


Jonas Gahr Støre står ved kritikken av Siv Jensen.

- Jeg har reagert på begrepet «ondskapens akse», og at konflikten står mellom Israel og de onde. Det er en forenkling av debatten, og skaper et bilde av «de» og «vi» som gjør arbeidet for fred mye vanskeligere, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Rammer ikke din karakteristikk en stor del av norske velgere som støtter Frp?

-Jeg ønsker ikke å omtale Fremskrittspartiets velgere eller representantene deres på Stortinget. Men når partiets leder bruker begreper som «ondskapens akse» offentlig, må andre kunne svare. Frp bruker ofte ramsalte karakteristikker av andre. Når de får svar, inntar de den svake parts rolle. Jeg respekterer Siv Jensens rett til å bruke det uttrykket. Men fordi jeg tar henne så på alvor, velger jeg å svare på det, sier Støre.

Alle sider
Han mener det finnes ondskap på alle sider i Midtøsten-konflikten.

- Når Israel utsettes for terror eller rakettangrep, er det en handling vi klart må ta avstand fra. Men for sivile i Sør-Libanon – eller palestinere i Gaza - som har opplevd massiv bombing, vil de også oppleve at de har blitt utsatt for onde handlinger. Derfor gir det å si at de på ene siden er gode, og de andre siden er onde, et feil bilde alle konflikter. Det gjør oss dårligere utstyrt for å finne løsninger, som alltid vil ligge i midten, mener Jonas Gahr Støre.

Stortinget
Mandag kveld skal Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orientere Stortingets utvidede utenrikskomité om det norske bidraget til FN-styrken i Libanon. Etter det forrige møtet i komiteen i august krevde Frp at Regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en redegjørelse så snart mandatet for styrken har blitt klart.

- Til nå har vi hatt en god og ryddig dialog med fremskrittspartiet om utenrikspolitikken .Jeg håper partiet bidrar til at Norge støtter FN-resolusjon 1701 om Libanon, sier Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere