RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL HA STREIKESLUTT: SV-leder Audun Lysbakken ber partene finne en løsning slik at vi unngår en lærerstreik ved skolestart.
VIL HA STREIKESLUTT: SV-leder Audun Lysbakken ber partene finne en løsning slik at vi unngår en lærerstreik ved skolestart. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Streiken kunne vært unngått

SV-leder Audun Lysbakken vil ha slutt på lærerstreiken før skolestart.

– Det låter hult når partier i dag går ut med kraftig kritikk av KS' arbeidstidspolitikk, når det var de samme partiene som valgte å ikke gjøre noe for å forhindre konflikt da de hadde sjansen, sier SV-lederen til NTB.

Bakgrunnen for kritikken er at SVs mann i KS' hovedstyre, Ivar Johansen, i vinter fremmet forslag om å reforhandle organisasjonens arbeidstidspolitikk overfor lærerne. Han ble stående mutters alene, til tross for at Lysbakken selv sendte brev til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre for å dem til å påvirke styret til å få KS bort fra «konfrontasjonslinjen».

Les også: Lærerne streiker - men først er det ferie!
Les også: - Kan bety forsinket skolestart

Ville ikke blande seg

– Jeg vil på nytt oppfordre til at partiene utfordrer sine folk til å få KS til å endre kurs. Jeg vil ikke instruere KS eller styremedlemmer, men vi må gi et meget tydelig signal. Lykkes vi ikke, frykter jeg at denne konflikten blir den første av mange i den norske skolen, sier han.

Resultatet av den manglende viljen til å påvirke det i stor grad politisk valgte hovedstyret kom for en dag onsdag. Et massivt flertall av rasende lærere stemte ned meklingsresultatet og arbeidstidsavtalen. Dermed er streiken et faktum.

Samme dag slo den ene utdanningspolitiske talspersonen etter den andre alarm om situasjonen som var oppstått og den dyptpløyende tillitskrisen mellom lærerne og KS.

– De andre partiene valgte nok å holde denne saken på armlengdes avstand i frykt for å blande seg inn i lønnsdannelsen. Men lærernes arbeidstid er i stor grad et politisk spørsmål og handler om hva slags skole vi skal ha, sier Lysbakken.

Avviser kritikken

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser kritikken fra Lysbakken, og hevder at Venstre ikke bare har gjort det SV-lederen etterlyser, partiet har gjort mer «gjennom hele prosessen». Når hun torsdag holder Venstres oppsummerende pressekonferanse, vil hun invitere både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og de politiske partiene til å bidra til å finne en løsning før høsten.

Utdanningspolitisk talsmann Trond Giske poengterer at Ap manet KS til besinnelse i forkant av forhandlingene. Det resulterte i en forhandlingsløsning som begge parter anbefalte.

– Jeg forventer at partene fortsetter å lete etter en løsning. Men i tarifforhandlinger er det partene som må ordne opp i. Der har ikke vi politikere noe å gjøre, sier han.

Også Sps Anne Tingelstad Wøien «forventer at partene snakker sammen» gjennom sommeren – og ikke minst at KS' hovedstyre, der også Sp har representanter, leter etter veier ut av konflikten.

– Kan finne løsning

Lysbakken poengterer at det ikke er for sent å finne en vei ut av konflikten før skolene åpner dørene igjen til høsten. I en tariffkonflikt står partene fritt til å kontakte hverandre, komme med utspill og sondere stemningen til enhver tid.

– Arbeidstid er noe annet enn kroner og øre. Det handler om utviklingen i norsk skole. Selv om politikerne ikke skal blande seg inn i tariffoppgjør, er dette et spørsmål det blir feil at vi politikere ikke har noen mening om, sier Lysbakken.

Utdanningsforbundet gjør et meget forsiktig streikeuttak i første omgang, men lover kraftig opptrapping før skolestart hvis det ikke kommer nye utspill fra KS som organisasjonens medlemmer kan akseptere. Potensielt kan flere titusen lærere – fordelt på Utdanningsforbundet og tre mindre organisasjoner som allerede er i streik – ha lagt ned arbeidet når skolene åpner dørene i august. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere