*Nettavisen* Nyheter.

- Styrt av samer og svindlere

Foto: Erik Veigård (Scanpix)

Kystpartiet er styrt av «læstadianere, samer og svindlere», utbasunerte Steinar Bastesen. Nå får saken etterspill.

08.03.07 11:47

Fylkesstyret i Kystpartiet i Nordland har klaget Helgeland Arbeiderblad inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at avisa brakte videre Bastesens uttalelser, melder NTB. Partiet har også sendt en orientering til Sametinget.

Den famøse uttalelsen kom i et intervju med avisa etter fylkespartiets nominasjonsmøte og årsmøte i helga, der partiets grunnlegger ble kastet på dør. På møtet gikk Bastesen på talerstolen og kritiserte at sentrale tillitsvalgte i partiet var tidligere straffet. I et intervju med Helgeland Arbeiderblad etter møtet skal Bastesen ha sagt at fylkespartiet var styrt av «læstadianere, samer og svindlere».

Forsvarer Bastesen
Redaktør i Helgeland Arbeiderblad, Are Andersen, sier til Nettavisen at han ikke tror Bastesens uttalelser var rasistisk ment.

- Nei, definitivt ikke. Mye kan sies om Bastesen og hans fargerike språkbruk, men noen samehater er han ikke. Han har tvert imot stått på for samiske spørsmål, blant annet i rovdyrdebatten, sier Andersen.

- Men dersom dette er sagt i hetsende og nedsettende mening er det selvsagt ytterst beklagelig, legger han til.

- Henger ut samer
Leder i Nordland Kystparti, Kjell Ivar Vestå, mener Bastesens utspill har klare rasistiske undertoner.

- Vi mener Bastesen uttaler seg på en nedsettende måte om ulike grupper. For å si det rett ut, så henger han ut samer, sier Vestå til NTB.

Avviser kritikk
Bastesen selv avviser på det sterkeste at hans uttalelser var rasistiske.

- Jeg har ingenting imot samer. I to perioder har jeg sittet på Stortinget, og jeg tror ingen heller den gang oppfattet meg som samehater eller rasist. Jeg brukte heller ikke ordet «svindlere», men «kriminelle», sier Bastesen til Nettavisen.

Bastesen mener partiet vil få et forklaringsproblem overfor velgerne med tidligere straffedømte blant de tillitsvalgte i fylkespartiet.

Han sier han er misfornøyd med utviklingen i partiet han stiftet, men at han ikke vil foreta seg noe. Bastesen er i dag leder av partiets lokallag i Brønnøysund.

Både Kjell Ivar Vestå i Nordland Kystparti og leder for Kystpartiet, Roy Waage, sier det kan bli aktuelt å ekskludere Bastesen etter helgens årsmøtedramatikk. Det skriver Brønnøysund Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.