- SV er ikke et pasifistisk parti

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

SV-ledelsen angrer ikke støtten til Libya-krigen i 2011, men sier de ikke visste at norske piloter tok på seg de vanskeligste toktene.

OSLO (Nettavisen): SV-ledelsen føler ikke at de har noe å skamme seg over når det gjelder partiets håndtering av den norske deltakelsen i bombingen av Libya i 2011. Etter NRK Brennpunkts dokumentar «De gode bombene» har det kommet fram at det norske bidraget var skarpere enn det som til nå har vært kjent.

Militære kilder, blant annet den kanadiske generalen Charles Bouchard, har sagt at Norge gjorde ting ingen andre land ville gjøre. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener SV har mye å svare for når det gjelder partiets rolle i å godkjenne Nato-aksjonen mot Libya.

Den militære operasjonen ble begrunnet med ønsket om å beskytte sivilbefolkningen, mens kritikerne hevder det mer og mer ble en operasjon for å styrte Muammar Gadaffi.

Mener SV var Natos PR-byrå
Til Klassekampen torsdag sier Moxnes at SV gjorde jobben som Natos PR-byrå i Norge. Han mener SV kunne «selge inn» krigen overfor resten av venstresiden fordi de hadde troverdighet som fredsparti.

SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Bård Vegar Solhjell fikk spørsmål om Libya da de torsdag snakket med pressen i forkant av helgens landsmøte.

- Visste SV i 2011 at norske piloter tok på seg oppdrag som andre Nato-land ikke ville ha?

- Ble orientert på et overordnet plan
Nestleder Bård Vegar Solhjell svarte at han ble orientert på et overordnet plan om det grove bildet i operasjonen.

- Men vi ble ikke orientert om denne type taktiske disposisjoner og operative vurderinger, sa han. Samtidig pekte han på at SV raskt begynte å stille spørsmål ved om det FN-mandatet som lå bak operasjonen i Libya ble fulgt.

SV-leder Audun Lysbakken sier han står inne for det SV gjorde i forhold til Libya i 2011:

- Det er vanskelig med kontrafaktisk historieskriving. Ingen kunne vite hva som hadde skjedd om vi ikke gikk inn før Gadaffi eventuelt gikk inn i Benghazi. Slik vi så det den gangen, handlet det om å hindre store sivile lidelser og berge demokratiet. Det står jeg inne for. Så så vi at deler av operasjonen utviklet seg i feil retning, og der viste SV at de hadde innflytelse da vi fikk trukket vårt bidrag ut, svarte Lysbakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

- SV er ikke et pasifistisk parti
Til Nettavisen sier Bård Vegar Solhjell at han mener Norge inntok et riktig Libya-standpunkt i 2011 og at det var riktig å delta i den FN-ledete operasjonen.

- Det var også et ganske klart flertall i SV. SV er ikke et pasifistisk parti. Vi har støttet militæroperasjoner før, men vi er et parti som også har vært sterkt kritisk til krigføring slik for eksempel Bush-administrasjonen sto i spissen for i Afghanistan og Irak.

- Er det viktig for SV å være en annen stemme i sikkerhetspolitikken?

- Ja, og det er vi også. Når vi kom med i regjeringen i 2005, så trakk vi oss også ut av Irak, og nå sier regjeringen nei til å delta med styrker i Mali, sier Solhjell.

Til sammen slapp norske fly 567 bomber over Libya. Samtidig bidro Norge i liten grad til utformingen av oppdragene. Det hevder oberstløytnant Dag Henriksen i en artikkel i tidsskriftet Internasjonal Politikk, ifølge NTB. Han har snakket med flere Nato-kilder som er overrasket over Norges rolle i bombingen og viljen til å påta seg vanskelige oppdrag.

Vil være tydeligere
SVs landsmøte avholdes i Lillestrøm og innledes klokka 12 fredag. Da blir det tale ved SV-leder Audun Lysbakken og debatter. Overfor pressen torsdag sa han at partiet skal markere en tydeligere stemme i den politiske debatten og videre at ingen andre spørsmål blir viktigere for partiet enn klima- og miljøspørsmål.

På den siste meningsmålingen Norstat har utført for NRK havnet SV under sperregrensen sammen med Senterpartiet og Venstre, men partiledelsen svarer med å peke på at det er valget 9. september som avgjør.

Ifølge Lysbakkens analyse er dette valget en dragkamp mellom fløypartiene SV og Frp om hvem som skal få en hånd på rattet i regjering.

- Vi ønsker å trekke Norge i en rødere og grønnere retning, sa SV-lederen blant annet.

Lørdag innleder Inga Marte Thorkildsen om forslag til nytt arbeidsprogram. Søndag er det valg og avslutning.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.