- SV-topp sutrer

Unge Høyre mener Karin Andersen (SV) må ha drukket mye dyr vin, siden hun ikke klarte å leve av sosialhjelp på 4270 kroner.

14.07.06 09:32

- Andersen påstår hun spiste mye brød, grøt og fiskepinner under forsøket. I så tilfelle må hun ha drukket dyr vin til om ikke pengene holdt ut måneden, sier Fredrik Gierløff, sentralstyremedlem i Unge Høyre, til TV 2 Nettavisen.

I et intervju med TV 2 Nettavisen torsdag fortalte stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som verken røyker eller drikker alkohol, at hun selv hadde prøvd å leve på sosialstøtte. Hun fant at det ikke var mulig å leve for 4270 kroner etter at husleie og strøm var betalt.

Gierløff er overrasket at Karin Andersen ikke klarte å leve på den nasjonale veiledende normen for sosialstøtte.

- Studenter lever for 6.000
Han viser til at mange studenter lever på kun stipend og lån, som utgjør til sammen 6.000 kroner i måneden.

- Beløpet skal også dekke strøm og husleie. Jeg har i perioder selv levd kun på dette. Det var absolutt ikke noen dans på roser. Man kan ikke bevilge seg dyre klær eller ferier, men så er det heller ingen menneskerett, sier han.

- Andersen advarer mot at sosialsatsene er så lave at fattigdommen forsterker seg. De som mottar sosialhjelp, har for eksempel ikke råd til å kjøpe aviser for å holde seg oppdatert eller kjøpe dress hvis de blir innkalt til jobbintervju?

- Det er selvfølgelig et poeng i at det er vanskelig å stable seg opp når en er i en vanskelig situasjon, men problemene er ikke først og fremst av økonomisk art. Skal en på jobbintervju, er det viktigst at skjorta er ren, ikke at den er ny, sier Gierløff.

- Gå på biblioteket
Unge Høyre-politikeren påpeker at folk med dårlig råd kan låne aviser og bruke internett på for eksempel biblioteker. Penger til transport burde heller ikke være noe problem.

- Jeg mener ikke å være spydig, men hvis folk ikke jobber, har de tid til å gå hvis de ikke har råd til kollektivtransport. Det gjelder selvfølgelig ikke de som er syke, sier han.

Gierløff mener at flertallsregjeringen i stedet for å øke sosialsatsene bør gjøre det enda mer lønnsomt å jobbe.

- Det beste incentivet folk kan få, er jo at det skal lønne seg å jobbe. Slik det er i dag, risikerer man jo å tape penger om man begynner å arbeide noen dager i uken. Ledige, uføretrygdede og sykemeldte vil alle tape på å gå fra å ikke jobbe til å jobbe to til fire dager i uken. Det er her Karin Andersen burde starte, mener han.

- Fem om dagen ikke statens oppgave
Unge Høyre-toppen er heller ikke særlig imponert over at Andersen sier hun ikke greide å følge rådene fra norske helsemyndigheter.

- Dersom det skal være slik at det er en statlig oppgave å sørge for at alle innbyggere i Norge lever opp til enhver anbefaling fra et statlig råd eller utvalg, måtte vi jobbet 6-timers dager halve året og brukt den andre halvparten i Syden for å restituere oss, sier han.

- Vant til fet stortingslønn
Gierløff mener SV bør ta et oppgjør med det han kaller «en sutrementalitet».

- Det kan ikke være slik at enhver dårlig personlig erfaring blant SVs tillitsvalgte skal føre til krav om at politikerne må gjøre noe, som oftest ved å bruke mer penger. Andersen er tydeligvis vant med å leve på en fet stortingslønn, og når hun ikke greier å opprettholde sin livsstil på mindre penger, forlanger hun at sosialsatsene skal økes, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.