*Nettavisen* Nyheter.

- Synd at folk later som at det er mulig å ta imot 10.000 flyktninger

JA OG NEI: SV-leder Audun Lysbakken forventer at det kommer 10.000 flytkninger til Norge, mens Frps Mazyar Kesvari mener det er umulig å få til. Foto: Terje Pedersen / Trond Lepperød (NTB Scanpix / Mediehuset Nettavisen)

Frp-topp i klinsj med SV-lederen om de syriske flyktningene.

13.05.15 20:04

Det er nå flertall på Stortinget for å hente 10.000 flyktninger fra Syria, men regjeringspartiet Frp er ganske sikker på at det ikke blir en realitet.

- Jeg synes det er synd at folk later som at det er mulig å ta imot 10.000 flyktninger, sier Frps innvandringspoliske talsmann, Mazyar Keshvari, til Nettavisen.

- Så du tror ikke det vil komme 10.000 flyktninger til Norge?

- Nei, det har jeg ikke noen tro på. Det har ikke de som foreslår det selv tro på heller. Jeg tror alle innser det nå at det ikke er mulig, sier han.

Les også: Denne KrF-ordføreren sier nei til flere flyktninger

- Rett og slett ikke mulig
Keshvari viser til at det allerede sitter over 5000 personer på asylmottak, fordi kommunene ikke klarer å bosette dem.

- Systemet er sprengt. Hvis man skal ta imot 10.000 på toppen av det hele, så er det rett og slett ikke fysisk mulig engang med det systemet vi har. Det er usannsynlig å ta imot 10.000 på to år, mener Frp-politikeren.

Denne uken har Nettavisen skrevet om KrF-ordførerne som sier nei til halvparten av flyktningene staten ber dem om å bosette.

Kesvari mener det er en avsporing av debatten.

- Det spiller ingen rolle hvilken partitilhørighet ordføreren har. Norske kommuner har en viss kapasitet på boliger, helsetilbud, barnehager, skoler og spesialoppfølging som trengs for å kunne bosette så mange mennesker. At en KrF-ordfører klarer å bosette kun halvparten av det de blir bedt om, handler ikke om at de ikke har nestekjærlighet for de på mottak, men rett og slett at det ikke er mulig å få til, sier han.

Les også: 13.000 i norske asylmottak - 8.000 skulle ikke vært der

Lysbakken: - Et utrolig standpunkt
SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt på uttalelsene fra Kesvari, om at «folk later som om at det er mulig å ta imot 10.000».

- Jeg synes det er et utrolig standpunkt. Når man hører på Frp så skulle en tro at krigen i Syria først og fremst er et problem for norske kommuner. Men det er den syriske befolkningen dette er et problem for, sier Lysbakken til Nettavisen, og legger tydelig til:

- Her er spørsmålet om Norge skal vise litt solidaritet, og det har vi både råd og evne til, sier han.

Den 19. mai skal de parlamentariske lederne på Stortinget møtes igjen for forhandle om de syriske flyktningene.

SV vil at det skal hentes 5000 flyktninger i år, og 5000 neste år.

Les også: KrF vil presse regjeringen til å ta imot 10.000 flyktninger. Der de selv har makt, sier de nei

- Forventer at det blir 10.000
- Vil det komme 10.000 flyktninger fra Syria?

- Jeg tror det, men det blir spennende å se hva som skjer i disse forhandlingene, fordi det er jo en fare for at det flertallet som er nå koker bort i politisk spill på Stortinget. Men det er jo etter KrFs vedtak et flertall for 10.000, så min klare forventning er at det er det som blir resultatet, sier Lysbakken.

Han sier de i tillegg til 10.000 flyktninger, ønsker en bred enighet om mer hjelp i nærområdene.

- I tillegg er det selvfølgelig viktig å ha en bred enighet om hvordan vi sikrer at disse flyktningene blir tatt imot på en best mulig måte. Da er det klart at Stortinget også må være villig til å betale for det slik at kommunene blir i stand til å ta imot de, sier SV-lederen.

- Siden dere har flertall, kan dere ikke bare skjære gjennom?

- Det er det jeg mener vi skal gjøre. Jeg setter pris på at regjeringen nå har invitert til samtaler, men det klare utgangspunktet her må være at partiene som vil minst, altså Høyre og Frp, ikke må få lov til å diktere løsningen, sier han.

Les også: Krangler om regningen for Syria-flyktninger

- Bitteliten kostnad for Norge
- Hvordan skal flyktningene finansieres?

- De pengene må Stortinget finne i årets og kommende budsjetter. Det som er viktig å huske på er at krigen i Syria har en enorm kostnad for de mennesker som blir berørt. Det som er spørsmålet er om Norge og andre land skal ta en bitteliten del av kostanden, sier Lysbakken til Nettavisen.

Han viser til at SV i sine alternative budsjetter har en helt annen skattepolitikk enn regjeringen, og at de heller ville brukt de ekstra skattekronene på slike formål.

- Hvordan skal dere klare å bosette alle flyktningene?

- Det må en ekstraordinær innsats til, men det har vi klart tidligere når vi tok imot mange fra Bosnia, sier han.

- Blir ikke tvunget gjennom
Frps landsmøte vedtok at det er uaktuelt å ta imot 10.000 syriske flyktninger, men at de heller skal hjelpe dem i nærområdet.

- Det er vårt utgangspunkt. Hvis vi skal ta imot flere i årene framover, er det en forhandlingssak med våre samarbeidspartier, sier Kesvari.

- Frykter du at stortingsflertallet vil tvinge gjennom 10.000 flyktninger?

- Nei, når antall flyktninger er en del av budsjettsamarbeidet, så forventer vi at partiene forholder seg til det. Antall flyktninger er vi enige om gjennom budsjettet, og hvis det skal endres må budsjettet endres, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.