RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ta ansvar, Terra

Sist oppdatert:
Det er budskapet i kommunenes brev. Men Terra-gruppen tar heller en rettsak.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter tirsdagens møte med kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, gikk ordførerne i de åtte kommunene som står overfor et tap i Terra-saken sammen og skrev et brev adressert til styreleder Gabriel Block Watne i Terra-gruppen.

NA24 - din næringslivsavis

- Må ta medansvar
I brevet anmoder Kjell-Idar Juvik, ordfører i Hemnes kommune, sammen med de andre ordførerne Terra-gruppen om å komme dem i møte i saken rundt tapet kommunene nå står overfor. Terra-gruppen selv sier dette ikke vil føre frem.

- I brevet viser vi til uttalelser fra kommunalministeren i dag og til tidligere henstillinger fra statsministeren og ulike statsråder, der de råder Terra-gruppen om å komme kommunene i møte, sier Juvik til NA24 etter at brevet er blitt sendt ut tirsdag kveld.

Han bekrefter at kommunene i brevet på ny anmoder Terra-gruppen om å ta medansvar i forhold til det tapet kommunene har, men vil ikke gå ut med detaljer på nåværende tidspunkt.

Tror på dialog
- Vi er i alle fall opptatt av å finne en løsning i saken uten å måtte prøve saken i retten, poengterer Juvik, som mener selskapet bør ta ansvar med tanke på «datteren Terra Securities sin oppførsel».

Han påpeker at det er kommunene selv som ber om dette møtet, og at ikke kommunaldepartementet her er involvert på noen annen måte enn at det var statsråden selv som oppfordret kommunene til å sende et slikt brev i dag.

- Jeg blir svært overrasket om de ikke går i seriøs dialog, forteller han til NA24.

- Har ikke ansvar
Men Terra-gruppen ser ikke ut til å ville endre sitt synspunkt i saken. Til TV 2 Nyhetene sier konsernsjef Stein Ole Larsen følgende:

- Vi har ikke noe ansvar utover det tapet som er tatt. Vi kan ikke ta ansvar for kommunenes tap.

Informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra-Gruppen utdyper overfor NA24 at det sannsynligvis vil være positivt med et møte, men at Terra-gruppen overhodet ikke har noe nytt å meddele kommunene hva gjelder ansvar og erstatning.

- Vi er krystallklare på at sparebankene som eiere, eller Terra-gruppen selv, ikke har noe erstatningsansvar. Det har ikke kommet frem noe nytt i forbindelse med dette siden vi sa det samme i desember, sier han til NA24.

Slår seg sammen mot Terra
Kommunalministeren poengterte på dagens møte at det er flere parter involvert enn de som satt rundt bordet hennes i dag.

- Denne saken handler også om aktører som Terra og kommunale bankforbindelser, sier hun til NA24.

Tirsdag kveld uttaler hun også til TV 2 Nyhetene:

- Det undrer meg over at fokus i så liten grad har vært på Terra.

- Må avgjøres i retten
Ulven er ikke enig med statsråden. Han understreker at han mener det er beklagelig at det i denne saken er snakk om flere tapere, og da blant annet de åtte kommunene som et resultat av feil i kommunene selv og i Terra Securities.

- Vi beklager selvsagt dette, men siden sparebankene og Terra-gruppen ikke er skyld i saken, og selv er blitt påført tap på mange hundre millioner kroner gjennom konkursslåtte Terra Securities og omdømmetap, blir det feil om også kommunenes tap skal bæres av sparebankene, poengterer han.

- Men hva om kommunene tar saken til retten?

- Dersom Juvik og hans kommunekolleger mener at de har et krav overfor Terra-gruppen, må det faktisk avgjøres i retten. Vår vurdering er klar på at ikke vi har erstatningsansvar her. Jusen er krystallklar, mener Ulven.

- Hvis det blir et slikt møte med kommunene likevel, ser du da for deg noe dere overhodet kan bidra med?

- Nei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere