Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ta til vettet!

Foto: (scanpix)
Olje for milliarder kan bli liggende under havbunnen på Snøhvit. LO presser på for at oljen skal hentes opp.

Det provoserer at Statoil, og partnerene på Snøhvit-feltet, mener det ikke er økonomisk grunnlag for produksjon av oljen på feltet. Dermed kan olje for opp mot 30 milliarder kroner bli liggende under havets bunn, uten at den tas opp.

Nå presser LO på for at oljeselskapene skal «ta til vettet» og snu i saken.

- Det er et signal om dårlig ressursutnyttelse. Alle aktører på norsk sokkel har hatt fokus på å utnytte ressursene på en best mulig måte. Hvis vi bare sier at 90 millioner fat olje ligger igjen, så er det et dårlig signal, sier Øyvind Slåke i LO-forbundet Industri Energi til NA24.

Fagligpolitisk leder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener det ligger et samfunnsansvar i det å delta på norsk sokkel, noe man ikke gjør ved å la det ligge igjen olje for over 30 milliarder kroner på Snøhvit feltet.

Tidskritisk
Problemet med oljen i det som primært er et gassfelt er at den ligger i en tynn sone på bunnen av feltet. Skal den utvinnes må det skje før gasstrykket blir for lavt, og utvinningen av snøhvitgassen starter allerede i år. Det haster med å få tatt en endelig beslutning.

- Vi skjønner at det er tidskritisk og at det blant lisensinnehaverne er ulik vektlegging av mulighetene, forteller Slåke.

Statoil er operatør på Snøhvit-feltet, mens Petoro har en andel på 30 prosent. Ved siden av de to norske, er franske Total og Gaz de France, samt tyske Hess og RWE inne med andeler i feltet. Slåke forteller at det spesielt er de utenlandske selskapene som har vært skeptiske til å bore en avgrensningsbrønn.

- Vi velger å høre på dem som sier at det fortsatt er teknisk mulig. Nå er gassproduksjonen i Snøhvit utsatt noe. Samtidig er oljeprisen betydelig høyere, noe som betyr at økonomien vil være mye bedre, legger han til.

Få pressmidler
Industri Energi har bedt oljeselskapene ta en ny vurdering av oljeutvinningen. Mandag møtte de dessuten statssekretær i Olje- og energidepartementet, Anita Utseth. Problemet er, ifølge Slåke, at staten har få pressmidler for å få selskapene til å snu.

- Da Bondevik II la frem snøhvitsaken for Stortinget var ikke oljen nevnt i det hele tatt. Utseth sier at departementet ikke har noe virkemiddel, så vi er på sett og vis prisgitt at selskapene tar til vettet og er opptatt av god ressursutnyttelse, avslutter LO-mannen.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!