*Nettavisen* Nyheter.

- Tar æren for gode konjunkturer

Regjeringen skryter av lav arbeidsledighet og rente ved halvtårsjubileet. Opposisjonen mener de tar æren for gode konjunkturer.

I ellevte etasje i Arbeiderpartiets hovedkvarter samlet regjeringen norsk presse for å legge frem skrytelisten over hva de har fått til det første halve året av fireårsperioden med rødgrønt flertall. Et ti siders langt hefte ramser opp mer fellesskap, verdiskaping over hele landet og satsing på kunnskap og omsorg.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga kunne skryte av å ha lagt grunnlaget for en offensiv næringspolitikk, og at regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk som gir gode resultater med lavere arbeidsledighet, stabile rammevilkår for næringslivet og lav rente. Opposisjonen er derimot, kanskje ikke overraskende, lite imponert.

- Jeg tror ikke det er den nye politikken som har ført til dette, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Petter Løvik, til NA24. Han drar frem gode internasjonale konjunkturer som en årsak til lav rente og lavere arbeidsledighet og får støtte av Venstres Gunn Berit Gjerde.

- Jeg synes det er ganske frimodig. Jeg mener det er den forrige regjeringen som la til rette for de forholdene som norske myndigheter er herre over. Dessuten er det mye regjeringen ikke er herre over, og som hverken denne eller den forrige regjeringen bør ta æren for, sier Venstres medlem av næringskomiteen.

Løvik gir skryt
Høyres Løvik ønsker likevel å skryte litt av Stoltenberg-regjeringens næringspolitikk. Ifølge ham har de nemlig ikke forandret mye på den politikken Bondevik II førte.

- Og i næringspolitikken er det et gedigent løftebrudd i forhold til velgerne. De har lagt veldig lite nytt inn i potten og den store verktøykassen de snakket om, har det blitt lite igjen av. Men det er gledelig at de ikke har reversert så mye av vår politikk, sier Løvik.

Høyrepolitikeren avviser derimot at det i så fall er små forskjeller mellom Arbeiderpartiets og Høyres næringspolitikk.

- Vi har et forskjellig syn på dette med omstillinger, synet på statlig sentralstyring og hvor mye den enkelte bedrift får beholde av verdiskapingen, sier han.

- Ikke imponert
Gunn Berit Gjerde er enig med Løvik i at vi har sett lite til den næringspolitiske verktøykassen. Blant annet er hun kritisk til at regjeringen tar ære for å ha innført bestemmelsen om kjønnsrepresentasjon i ASA-styrene. En sak som Høyres tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen frontet.

- Den saken var bestemt på forhånd og er ikke deres fortjeneste, sier hun til NA24.

- Vi har ikke sett noe til de verktøyene de har tenkt å bruke. De har snakket om tiltak på energi, grønne sertifikater og en ny næringspolitikk. Men jeg er ikke imponert. Jeg ser gang på gang at det gjøres forsøk fra enkelte representanter om å gripe inn i styre av de statlige selskapene. Men også det blir stoppet, sier hun.

- Det eneste jeg er imponert over er at de tok en avgjørelse når det gjaldt Mørekysten og leteboring, sier Gjerde. Mørekysten ble spart for oljeutvinning i denne omgang, da regjeringen la frem forvaltningsplanene for 19. konsesjonsrunde før påske.

Hun mener det gjøres lite på næringsområdet og at de eneste som fører politikk er opposisjonen på Stortinget.

- Vi jobber mye med dokument-8-forslag, interpellasjoner og spørsmål, sier hun, men vedgår at det er til liten nytte all den tid at regjeringen har flertall på Stortinget.

Stolt regjering
- Vi er stolte over hva vi har fått til, men vi er også litt utålmodige, sier Kristin Halvorsen. Hun trekker frem forvaltningsplanen for oljevirksomhet i nord som den største bragden.

- Det er ingen hemmelighet at det var store motsetninger der, fortalte hun til et samlet pressekorps.

Åslag Haga vedgår at de satte seg høye mål i Soria Moria-erklæringen, og understreker at de skal nås.

- Vi har fått til fenomenalt mye, men det er en fireårs-plan. Vi bevarer tålmodigheten og må gå skrittvis frem, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.