RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tøffere bopliktkrav

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen vil skjerpe kravene til bo- og driveplikt for landbrukseiendommer.

Høringsrunden er over, og Stortinget skal kunne behandle lovforslaget neste vår, opplyses det i en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.

Skjerper

- Jeg er interessert i å legge til rette for dem som ønsker å kjøpe seg et gårdsbruk for å utnytte ressursene på bruket til å drive og utvikle næring, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i en kommentar.

LES OGSÅ: HAGENS DATTER NEKTES GÅRDSKJØP

Her er noen av endringene landbruksministeren foreslår:

* Driveplikten blir varig og gjelder eiendom som kan drives lønnsomt.

* Ny eier skal ikke lenger kunne oppfylle boplikten uten å bli registrert som bosatt i folkeregisteret.

* Driveplikten flyttes til jordloven

* Boplikten flyttes til konsesjonsloven

* Arealgrensene i odelsloven og konsesjonsloven endres og samordnes.

* Vilkåret om at eiendommen «kan nyttast til landbruksdrift» i odelsloven skal ikke lenger være avgjørende for at eiendommen skal kunne odles eller for om den utløser boplikt.

* Nær slekt eller odelsberettiget som overtar, men som ikke ønsker å bosette seg, må søke konsesjon istedenfor å søke fritak fra boplikt.

Riis-Johansen vil i tillegg vurdere ytterligere skjerpinger. Han vil utrede om boplikten bør utvides til også å gjelde rene utmarkseiendommer.

- Bred støtte

«Både blant de 230 som har avgitt høringsuttalelse og blant 3000 bønder som har deltatt i en undersøkelse utført av Landbrukets Utredningskontor, finner han bred støtte for å skjerpe regelverket. 57 prosent støtter forslaget om å øke arealgrensen for odelseiendommer. Rundt halvparten er for å gjøre bo- og driveplikten permanent. Omtrent like mange ønsker at man heller skal søke konsesjon enn fritak om en ikke ønsker å oppfylle boplikten. Hele 63 prosent av de spurte bøndene, sier endringene ikke har noen innvirkning på deres egen drift», heter det i pressemeldingen.

Riis-Johansen er ikke bekymret for at det skal bli vanskelig å bosette bruk om regelverket til bo- og driveplikten blir skjerpet.

- Mange vil ha småbruk

- Når jeg ser at så mange har en betydelig interesse for å både bosette seg og drive småbruk, er jeg ikke i tvil om at det er rett å foreta disse innskjerpingene, sier han.

Riis-Johansen henviser til siste utgave av Norsk Monitor fra Synnovate. 10 prosent av de spurte – eller nærmere 400.000 regnet på landsbasis – er meget eller ganske interessert i å kjøpe småbruk. Av disse ønsker 7 av 10 å bosette seg der – enten bare for å bo eller for både å bo og drive.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere