*Nettavisen* Nyheter.

- Thommesen blir ikke Venstre-leder

ANGRIPER SPONHEIM: Olaf Thommessen er ikke nådig med karakteristikkene av Venstre-lederen i sin nye bok. Foto: (Foto: Berit Almendingen)

Innen januar må Lars Sponheim si om han tar gjenvalg i Venstre. Sier han ja, skal det mye til for å true ham.

02.11.07 14:19

- Vi må ha beskjed fra Sponheim i januar om hvorvidt han tar gjenvalg, sier lederen for Venstres valgkomité Kjell Veivåg til Nettavisen.

- Det er ingen lederdebatt i Venstre. Lars har ikke sagt om han vil fortsette, men hvis han stiller til gjenvalg er det ingen grunn til å skifte ham ut, sier lederen av Unge Venstre Lars-Henrik Michelsen.

Ingen tro på kampvotering
Så selv om mange er kritiske til Sponheim i Venstre, blant annet fordi han stadig vekk rakker ned på nestleder Olaf Thommessen, skal det mye til for å kaste ham.

- Posisjonen til Sponheim er bunnsolid. Med så gode valgresultat sitter Sponheim så lenge han vil, sier Venstre-medlem og redaktør av Liberaleren Per Aage Pleym Christensen.

Christensen har ikke noe tro på at Olaf Thommessen vil stille til kampvotering mot Sponheim til våren.

- Det ville være politisk selvmord, mener redaktøren for Liberaleren.

Valgkomiteen skal ha sitt første møte til helga for å starte jobben med å sikre partiet lederkandidater til landsmøtet som skal være på Sundvollen i Buskerud 11.-13. april neste vår.

Ber om innstillinger
Som vanlig vil valgkomiteen be fylkeslagene om å komme med innstillinger til hvem som de mener bør være Venstre-leder. Svarene fra fylkeslagene var en katastrofe for Sponheim i 2004. Hele 16 av 19 fylkeslag sa at de ikke ønsket å gjenvelge Sponheim.

Valgkomiteen syntes åtte år med samme leder var nok, og vurderte å foreslå Olaf Thommessen som ny leder. Sponheim fulgte ikke signalene fra fylkeslagene, og ba om utvidet betenkningstid for å si om han ville stille til gjenvalg. Striden endte med at Sponheim ble gjenvalgt fordi Thommessen ikke ville stille til kampvotering mot ham.

Sponheim ledet så partiet til det beste valgresultatet på år og dag i stortingsvalget i 2005. Også kommune- og fylkestingsvalget nå har styrket Sponheims posisjon. Partiet gikk fram 2 prosentpoeng til 5,8 prosent i kommunevalget.

Sjekk valgresultatene her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag