- Tiden for blå-blått er over

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Arbeiderpartiet kryper inn på Høyre, i ny måling.

ANBs partibarometer i midten -Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake, og er i ferd med å miste det rene flertallet partiene har hatt i et års tid.

Det viser Opinion Perducos stortingsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i mai.

- Tiden for blå-blått er over
Valgforsker Frank Aarebrot mener denne målingen bekrefter at den lange tiden med rent blå-blått flertall er forbi.

- At de hemmelige samtalene mellom nestlederne i Høyre og Fremskrittspartiet er blitt utvidet til også å gjelde Venstre og Kristelig Folkeparti, er et ytterligere bevis på det, sier Aarebrot til ANB.

Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake med henholdsvis 1,1 og 2,6 prosentpoeng, og får 85 mandater. Samtidig nærmer Arbeiderpartiet seg Høyre i kampen om å være landets største parti. Mens Høyre på målingen i februar hadde hele 9,6 prosentpoeng forsprang på Arbeiderpartiet, er avstanden nå fattige 2, 3.

Nådd toppen
Valgforsker Frank Aarebrot mener Høyres tilbakegang skyldes at partiet ikke har noe å hente i forhold til usikre velgere.

- Høyre er på mange måter fullmobilisert. Når usikre velgere fanges opp av de andre partiene fører det til at Høyre mister prosentvis oppslutning, sier Aarebrot.

Nestleder og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, synes det er en gledelig at partiet hennes nærmer seg Høyre.

- Jeg er kjempeglad for at det er bevegelse på målingen, og for at vi har fremgang. Men fortsatt er vi ikke der vi ønsker å være, sier hun til ANB

Stort flertall
Trøsten for de to største borgerlige partiene er at både Venstre og Kristelig Folkeparti går fram, med henholdsvis 1,2 og 0,8 prosentpoeng. De fire borgerlige partiene oppnår hele 102 mandater – 19 flere enn ved forrige stortingsvalg. De tre regjeringspartiene har tilsvarende tilbakegang og oppnår bare 67 mandater.

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, poengterer at det viktigste nettopp er å ha et borgerlig flertall som inkluderer alle de fire partiene. Han registrerer at denne målingen bekrefter at de fire borgerlig har et betydelig flertall.

- Men det er fire måneder igjen til valget, så vi tar ingen ting for gitt, sier Jan Tore Sanner.

- Bekymrer de rødgrønne
At Miljøpartiet de Grønne får 1,7 prosent og vokser, tror han bekymrer de rødgrønne mer enn det bekymrer de borgerlige.

- De tar nok en del velgere, særlig fra SV, som er skuffet over regjeringens miljøpolitikk, legger han til.

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som ennå ikke har avholdt sitt landsmøte. Siv Jensen gleder seg til å samle partiet om en drøy uke, og konstaterer at denne målingen er en av flere som plasserer Fremskrittspartiet på samme nivå - 16 til 17 prosent.

Tallenes tale
Målingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 7. til 13. mai. 977 personer er spurt om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 74 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra april i parentes):

  • Ap: 28,7 prosent (frem 1,4)
  • SV: 4,9 prosent (som sist)
  • Sp: 4,8 prosent (tilbake 0,1)
  • H: 31,0 prosent (tilbake 1,1)
  • Frp: 16,2 prosent (tilbake 2,6)
  • KrF: 5,8 prosent (frem 0,8)
  • V: 4,9 prosent (frem 1,2)
  • Rødt: 0,9 prosent (tilbake 0,3)
  • MDG: 1,7 prosent (frem 1,1)
  • Andre: 1,1 prosent (tilbake 0,3)

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.