*Nettavisen* Nyheter.

- Tiden overmoden for å tillate poker

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Unge Høyre-lederen mener forbudet er «absurd», men Høyres nestleder advarer mot en legalisering.

02.05.13 19:37

Fredag starter Høyres landsmøtet på Gardermoen, og en av de omstridte sakene landsmøtet skal ta stilling til, er om poker skal legaliseres.

- Folk må få lov til å bestemme selv om de vil spiller poker eller ikke. Dette er ikke noe vi skal bruke statlige lover og regler på, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til Nettavisen.

I dag er det forbudt å spille poker i Norge, men Unge Høyre håper nå at de får med seg moderpartiet på å tillate poker.

- I dag er det er 300.000 pokerspillere i Norge. Det er et stort ferdighetsbasert spill som mange nå må spille ulovlig. I Oslo for eksempel er det cirka 10 ulovlige pokerklubber. Det blir en absurditet i hele greia, mener Sandøy.

Bør poker bli lovlig? Si din mening i kommentarfeltet!

- Rart når sjakk er lov
Det står ikke noe om pokerlegalisering i Høyres programforslag, men Sandøy vil på landsmøtet legge fram et forslag om dette.

- Jeg mener at det er litt rart når bridge og sjakk er lov, og Høyre går inn for å tillate proffboksing - og poker ikke er lov, sier Unge Høyre-lederen.

Sandøy mener en annen grunn til å tillate poker, er spillavhengighet.

- Så lenge vi ikke tillater det, så lar vi det foregå under jorden, og da lukker vi øynene for problemstillingen. I stedet for å åpne opp, og kunne regulere og fange opp slike tilfeller, sier han.

Han påpeker at man ved å gjøre poker lovlig kan se for se begrensninger for hvor mye man kan kjøpe seg inn i en lovlig pokerturnering.

- Men det kan man ikke se for seg i en ulovlig turnering, for det kan man ikke gjøre noe med, sier Sandøy.

- Hvor stor støtte har du for forslaget i Høyre?

- Det er litt vanskelig å si, men det ser bra ut. Jeg tror at tiden er overmoden for dette nå. Venstre og Fremskrittspartiet har gått inn for det, og jeg tror at i en borgerlig regjering så får pokerspillerne lov til å la være å bryte loven, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Høie: - Det vil være skadelig
Sandøy får imidlertid lite støtte fra Høyre-nestleder Bent Høie, som også er leder av partiets programkomité.

- Jeg mener en generell legalisering vil være skadelig, fordi vi vet at det er store penger involvert, sier Høie til Nettavisen.

Han mener en legalisering er helt feil vei å gå.

- Jeg er i alle fall veldig opptatt av å være offensiv i arbeidet mot spillavhengighet, og da vil en legalisering av poker være å gå i feil retning. Jeg oppfatter at lovverket som er i dag fungerer, sier han.

- Definerer poker som et lotteri
I en kronikk i Nettavisen torsdag, publisert på «Talerstolen», utfordrer også Norsk Pokerforbund Høyres landsmøte.

- Norsk spillpolitikk er overmodent for oppmykning. Høyre bør bruke landsmøtet til å åpne for endring av det 100 år gamle lovverket, skriver leder i Norsk Pokerforbund, Sigurd A. Eskeland.

Eskeland viser til loven som forbyr poker, straffelovens paragraf 298, fra 1902 - som siste ble revidert i 1953.

- Det er mye som tyder på at det er på tide med en revurdering av en hundre år gammel lov, som ikke er tilpasset et samfunn med sterk forbrukermakt, valgfrihet for den enkelte og en moderne internetthverdag, skriver han.

Les hele kronikken her!

«Den som gjør sig en Næringsvei av Lykkespill, som ikke ved særskilt Lov er tillatt, eller av at forlede dertil, straffes med Fængsel inntil 1 Aar.», står det i loven.

- Forbudet er basert på at vi definerer poker som et lotteri her i landet. Dog anerkjente det internasjonale tankesportforbundet (IMSA) i 2010 poker som et strategi og tankespill på linje med sjakk og bridge, langt fra et lotteri som det er definert som her, skriver Eskeland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Vinn-vinn situasjon for alle
I mars ble NM i poker arrangert, men siden det er ulovlig å arrangere i Norge, måtte 1500 spillere samles i Dublin til turnering.

Nå håper altså Eskeland at det blir en endring på dette, og at Høyres landsmøte går inn for å oppheve forbudet.

- Hvis vi får Høyre til å si ja til poker, er det i alle fall et skritt nærmere dersom det blir et regjeringsskifte. Klart det er kjempeviktig for oss, sier Eskeland til Nettavisen.

Eskeland beskriver det som en «vinn-vinn situasjon».

- Det å få legalisert poker i Norge er en vinn-vinn situasjon for alle parter. Folk kan spille lovlig, og staten vil kunne få inntekter på det som de ikke har i dag, sier han.

Han mener også at en stor fordel med legalisering, er at man enklere kan hjelpe de som er spillavhengige.

- Med et regelverk for både nettet og live, har man større mulighet til å fange opp de som har problemer og hjelpe dem, sier han, og påpeker:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.