*Nettavisen* Nyheter.

- Til nå har de vært partiet for rikfolk flest

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener de rikeste i Norge har fått mye igjen for sin støtte til Frp og regjering, mens folk flest har merket lite. Foto: Håkon Mosvold Larsen

SV-leder Audun Lysbakken tror en del Frp-ere er skuffet.

15.08.14 11:33

- Jeg vil tro det finnes en del Frp-ere som er skuffet over at Mullah Krekar har enerom, mens mange eldre har dobbeltrom etter ett år ved makten, sier Lysbakken til Nettavisen.

Det har nå gått ti måneder siden Fremskrittspartiet kom i regjering, og som Nettavisen skrev torsdag, har de så langt ikke klart å innfri flere av sine viktigste valgløfter.

Les også: - Frp har lurt velgerne

- De rike har fått mye igjen
SV-lederen mener den blåblå regjeringen er veldig selektiv med hvilke løfter de holder.

- De rikeste i Norge har fått mye igjen for sin støtte til regjeringen i form av store skattekutt, som har gitt mest til de som har mest, sier Lysbakken, og fortsetter engasjert:

- Mens vanlige mennesker, og folk med lavere inntekt, har endt opp med helt ubetydelige skattekutt. Det mener jeg er et solid løftebrudd fra et parti som sa de skulle være for folk flest. Til nå har de vært for rikfolk flest, sier han.

Han mener konsekvensen er større forskjeller og mindre fellesskap.

- Jeg tror ikke det er noen populær retning i Norge, sier Lysbakken.

Les også: Frp åpner flere bomstasjoner enn de legger ned

- Ikke mulig å få til alt
Lysbakken har selv flere år med regjeringserfaring, og vet hvor vanskelig det kan være å få gjennomslag for saker når man er i mindretall.

- Det er en ærlig sak at man ikke får gjennomslag for alt når man ikke får flertall selv. Det vet jeg også mye om, for det er ikke mulig, sier han.

Han reagerer likevel på måten Frp fraskriver seg ansvaret for valgløftene.

- Jeg synes det er rart er at Frp går ut nærmest litt agressivt og sier at folk hadde for store forventninger. Men når du lover skattelettelser til 100 milliarder, og lover at alle bompengestasjonene skal vekk, er det ikke rart at folk får forventinger, sier Lysbakken.

- Men dere ga også store løfter før dere kom til makten, som dere ikke klarte å innfri?

- Vi var et mindre parti enn det Frp er, og jeg er veldig stolt av det vi fikk til. Samtidig er det en del ting SV ønsket å få til, som vi åpenbart ikke fikk til. Det er en ærlig sak, sier han.

Les også: - Ubaydullah er en feig leketerrorist
Les også: Siv fosser frem

- Alle visste at det ikke gikk
Han sier samtidig at han ikke er overrasket over løftebruddene fra Frp.

- Summen på Frps skattelettelse visste alle at de ikke ville få til. Det å rive alle bomstasjonene i Norge, ville også betydd fullstendig stopp i veibyggingen, sier Lysbakken til Nettavisen.

- Synes du at Frp har lurt velgerne?

- Ingen parti har tatt så kraftig i som Frp i sine lovnader i opposisjon. På noen områder har de skapt et inntrykk av at det er mulig å endre Norge, som de må ha visst ikke var sant, sier han.

Lysbakken tror regjeringspartiene vil komme til å miste oppslutning.

Klikk på bildet for å forstørre.

LURT VELGERNE: Torgeir Micaelsen (Ap) mener Frp har lurt velgerne med sine mange løftebrudd. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

- Vi ser jo at Frp har tapt en ganske stor del av sin velgermasse siden valget. Jeg tror regjeringspartiene vil fortsette å miste oppslutning etter hvert som konsekvensene av det politiske prosjektet blir tydligere for folk, sier han.

Ap: - Det er uredelig
Torsdag sa Aps stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen til Nettavisen at Frp har lurt velgerne.

- De må ha visst at mye av det de lovet ikke var gjennomførbart. Men de vant valget på mange helt ville valgløfter, og det synes jeg er uredelig, sa Micaelsen.

For bompengestasjonene består, antall sykehjemsplasser er på stedet hvil og Mullah Krekar er fortsatt i landet.

Micaelsen ramset opp en rekke valgløfter han mener Frp har brutt.

- Frp er i en egen særklasse. De lover svært mye, og svært dyre ting. Og nå må de stå til ansvar for det de faktisk lovet, sa han.

Hva mener du om Frps ti første måneder i regjering? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.