*Nettavisen* Nyheter.

- Tjener mer på sexsalg nå

Mette (40), eskorte, prostituert Foto: Mettes Verden

Mette (40) tjener mer enn noen gang etter sexkjøpforbudet.

14.03.09 14:51

- Nå betaler kundene for hele helga. Fredag til søndag, sier Mette.

Mette, som også opererer under navnet Mette som prostituert, sitter ved kjøkkenbordet hjemme i leiligheten på Oslos vestkant. Hun opplyser hva hun tar betalt for en helg, men ber om at Nettavisen ikke publiserer det. Hun vil ikke risikere å få et skattekrav på nakken.

Les også: - Alle tilstår sexkjøp

- Det er litt som i gamle dager, da jeg begynte å jobbe med dette i 1987-1988. Jeg besøker kundene på hotell. De vil ha hele kvelden, natta eller en weekend. Timesavtalene har jeg stort sett kommet meg bort fra etter nyttår. Jeg kan prioritere de lange avtalene, sier Mette.

- Januar var knallbra
Med unntak av et opphold på sju år på 90-tallet da hun fikk barn, har Mette stort sett forsørget seg selv ved prostitusjon siden 80-tallet. Hun var blant de første i Norge som hadde telefonannonser, i motsetning til «billett merket»-annonsering.

- Desember var en knallbra måned, det er det alltid. Og januar var knallbra. Februar var litt stillere, men nå tar det seg opp igjen, sier Mette, som opplyser at hun snart drar ut på turné til byer og faste kunder over hele landet.

LES OGSÅ: - Ikke noe galt i å selge sex

Hun tror den store etterspørselen for tiden både skyldes at de gateprostituerte har blitt borte og at flere massasjestudioer i Oslo har blitt lagt ned den siste tiden. Hun tror også at noen kunder frykter avlytting og spaning, og at de antakelig tror det er lettere å bortforklare lange enn korte treff.

- Noen tenker sikkert at det er lettere å bortforklare lange enn korte treff, dersom de blir observert av politiet. Jeg tjener iallfall mer penger på kundene jeg har nå. På en helg kan jeg tjene det samme som jeg kunne på en uke før. Det er mer kvalitet på treffene også, vi gjør ting sammen og er sosiale - jeg ligger ikke bare på ryggen. Det blir litt champagne og suiter, sier hun.

- Sykt forbruk
Mette ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var liten og mener det var avgjørende for at hun driver med det hun gjør nå.

- Jeg tror ikke noen begynner i denne bransjen om de ikke har blitt utsatt for fysiske eller psykiske overgrep, fra voksne eller jevnaldrende. Det er da du lærer deg å koble ut hva som skjer, sier hun.

LES OGSÅ: - Jentene mine tjener 40.000 kr dagen

Hun sier hun har lyst til å begynne med noe annet og vurderer å utdanne seg til fotograf.

- Problemet mitt er å leve med normale normer. Jeg tenker på kroner og et månedsbudsjett. Jeg har et sykt forbruk. Jeg handler på kiosken, ikke på Rimi. Jeg tar taxi overalt og vet ikke hvor trikken går fra. Jeg kan blakke meg på klær og ta det inn ved å jobbe litt ekstra. Det blir tøft å slutte. Jeg skulle gjerne gjort noe annet, men det blir ikke å sitte i kassa på Rimi, sier hun.

Mot forbud
På tross av at hun tjener mer etter at sexkjøpforbudet trådde i kraft ved nyttår, er Mette imot forbudet. Det var hun også før loven ble innført.

- Jeg liker ikke at jeg legger til rette for kriminalitet ved at jeg annonserer for tjenestene mine på nettet. Og så er det ikke så lett for meg mer å be politiet om hjelp om noe skjer. Så jeg er fortsatt imot forbudet. Selv om det har gått greit for meg så langt, så kommer det sikkert en dag da jeg får en smell også, sier Mette.

- Noen vinner
Fagkonsulent Arne Randers-Perhson ved PRO-senteret i Oslo sier at Mettes erfaringer med sexkjøpforbudet virker troverdige.

- Det er vel en enkel markedslogikk i at når et marked blir kriminalisert og mer utilgjengelig, så stiger prisene. Prostitusjonsmarkedet er følsomt for kontrollerende tiltak, men det er også veldig fleksibelt ved at det finner nye måter å fungere på, sier Randers-Perhson til Nettavisen.

Han sier at det er de prostituerte som ikke klarer å tilpasse seg den nye situasjonen, og som ikke har andre inntekter, som har det verst etter at sexkjøpforbudet kom. Han tror mange av de utenlandske prostituerte vil reise til andre markeder.

- Noen taper og noen vinner på sexkjøpforbudet. Så enkelt er det egentlig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.