RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tjener mer på trygda

Sist oppdatert:
For mange stønadsmottakere lønner det seg ikke å arbeide. Sjekk hva som lønner seg for deg.

Det viser en ny studie fra Statistisk sentralbyrå.

Studien er en brannfakkel i stønadsdebatten, og kan bli viktig for arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) når han til høsten legger fram «virkemiddelmeldingen». I stortingsmeldingen skal han legge fram en plan for hva regjeringen vil gjøre med de forskjellige stønadsordningene.

- Departementet har absolutt vært interessert i beregningene, sier forsker Bård Arne Wist ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) til TV 2 Nettavisen.

Sammen med to kolleger, Magne Mogstad og Ingeborg Solli, har Wist beregnet om det lønner seg uføretrygdede, enslige forsørgere på overgangsstønad, arbeidsledige og par med små barn å motta henholdsvis uføretrygd, arbeidsledighetstrygd og kontantstøtte i stedet for å jobbe.

- Konklusjonene er klare: For enslige forsørgere, de som mottar arbeidsledighetstrygd og uføre er avkastningen på arbeid veldig liten, sier Wist.

Omtrent 700.000 personer i yrkesaktiv alder er midlertidig eller varig borte fra arbeidslivet samtidig som de mottar offentlige overføringer på grunn av uførhet, arbeidsledighet eller sykdom.

Samtidig begynner det å bli for få hender til å holde samfunnet i gang. Ved utgangen av juni var bare 2,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledig.

«Arbeidslinja» har de siste tiårene vært det dominerende velferdspolitiske idealet i Norge. Med dette begrepet ønsker også dagens regjering å vektlegge at arbeid, ikke offentlige stønader, skal være førstevalget for flest mulig.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener at sosialstøtten er for lav til at folk kan klare seg på den .

Her er noen av funnene:

¿ En uføretrygdet som ønsker å gå tilbake i en halv til totredjedels-stilling vil sitte igjen med forholdsvis lite i forhold til å være fullt uføretrygdet.

¿ Heller ikke en enslig forsørger på overgangsstønad har mye å tjene på å gå fra null til full jobb.

¿ Det lønner seg ikke å motta kontantstøtte mot å jobbe full stilling, men man vil tjene forholdsvis lite på å jobbe halvtid.

- På tvers av arbeidslinja
- Dette kan være problematisk hvis en ønsker at så mange som mulig skal være i jobb, sier Wist.

Han understreker at beregningene ikke har tatt hensyn til hvorvidt det er mulig for uføretrygdede og arbeidsløse å gå tilbake til jobb, eller hvor mange personer beregningene angår.

Må betale mer skatt
Årsakene til at det er så lite lønnsomt å gå ut i jobb for personer som mottar stønader fra staten, er først og fremst måten stønadene avkortes mot arbeidsinntekt på.

- Økt arbeidsinntekt medfører lavere stønad. For hver tjente kone vil en betale skatt, og så mister en stønad i tillegg, sier Wist.

For eksempel utgjør uføretrygd om lag 55 prosent av den gamle lønnen, men fordi skattereglene for trygd er gunstigere enn for lønnsmottakere og fordi lavere uføregrad medfører lavere trygdeutbetalinger, ender en opp med at delvis uføre vil tjene mer på å jobbe null enn én til tre dager i uka.

- Subsidier i stedet for skatt
Men de tre forskerne mener at lavere skatt ikke nødvendigvis er veien å gå hvis myndighetene ønsker å få flere i jobb.

- Skattene utgjør bare en del av den totale, effektive marginalskatten. Vi mener at det kan være mer å hente ved å reformere stønadene, å se hvordan de avkortes når en vil jobbe mer.

- Så løsningen er ikke å fryse eller redusere størrelsen på stønadene?

- Nei, vi mener hovedproblemet er at det er lite å hente økonomisk på å jobbe. En har løst dette problemet på ulike måter i andre land. En mulighet kan være å subsidiere lavtlønnede som mottar stønad.

- Hanssen har sagt at han er åpen for at folk med uføretrygd skal kunne jobbe og beholde trygden i tillegg?

- Ja, det er nettopp det vi er innen på. Hvis en kan beholde mer av støndadsytelsene når en går tilbake i jobb, vil det bli mer lukrativt å jobbe, sier Wist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere