RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trenger lærere, ikke brødskiver

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kunnskapsministeren har ikke skjønt alvoret, mener opposisjonen.

Opposisjonen på Stortinget reagerer kraftig på SVs utspill om den nye skolehverdagen. Gratis måltid og SFO er ikke musikk i ørene til Venstre og Høyre.

Feilprioritering
Venstres Odd Einar Dørum reagerer kraftig på det han kaller en feilprioritering fra SVs side.

- SV står for en grunnleggende feil prioritering i skolepolitikken når de vil prioritere heldagsskole fremfor å sikre flere og bedre lærere. Venstre mener at skolen skal være et undervisningstilbud, ikke et velferdstilbud. Når skal regjeringen skjønne at de må prioritere det viktigste først, nemlig lærerne, sier Venstres Odd Einar Dørum til Nettavisen.

Mat og SFO
Ifølge SV skal gratis måltid bli en del av skolehverdagen. Men i motsetning til lovnadene før forrige stortingsvalg om et gratis varmt skolemåltid, loves det denne gangen kald mat.

- Det er en del av vår nye skoledag at det skal være lagt inn penger til et enkelt måltid daglig med brødskiver og pålegg. Det kan bli et veldig godt måltid, sier SVs nestleder og kunnskapsminister Bård-Vegar Solhjell til VG.

Målet er å få flere elever til å spise i løpet av skoledagen, etter at undersøkelser viser at det kun er mellom 60 og 70 prosent som spiser mat på ungdomsskolen.

I tillegg til skolemat, vil SV med sin nye skoledag integrere skolefritidsordningen (SFO) i skolen, med en time gratis SFO daglig, en halv time fysisk aktivitet daglig og mer leksehjelp i SFO-tiden. Prislappen for SVs nye skoledag er på mellom fem og åtte milliarder kroner.

- Lovpålagt brødskrive
Ine Eriksen Søreide (H) i Utdannings- og forskningskomiteen synes SVs tidspunkt for skolematplanene er merkelig.

- Dette går de ut med samme dag som det blir kjent at det bare ble rekruttert åtte nye lærere i fjor, til tross for at det trengs flere tusen, sier Søreide til Nettavisen.

Som Venstre, prioriterer også Høyre flere lærere.

- Dette er en totalt feilprioritering. Vi trenger flere lærere, og de kommer med løfter om flere brødskriver, sier Søreide, og lurer på om SV i det hele tatt har skjønt alvoret.

- Kommunen må ha muligheten til å ansette flere lærere, men det de får er lovpålegg om frukt og grønt, nå muligens også lovpålegg om en brødskive. Ernæring er viktig, men det er foreldrenes ansvar.

Attraktiv lærerjobb
Både Dørum og Søreide mener det er et åpenbart behov for å rekruttere nye lærere, og i større grad beholde eldre lærere. Dørum mener det er viktig å sette inn tiltak for å øke læreryrkets status.

- Staten må også legge forholdene til rette for å få nye yrkesgrupper inn i skolen, bl.a. kan flere økonomer og ingeniører bli lærere. De har kompetanse som skolen kan trenge. Men nye yrkesgrupper trenger selvfølgelig pedagogisk tilleggsutdanning, før de kan jobbe som lærere. Her mener vi staten kan bidra gjennom å utbetale stipender for å ta tilleggsutdanning innenfor pedagogikk, sier Dørum.

I tillegg til rekrutteringen fra andre grupper og å tilrettelegge for at eldre lærere skal fortsette, vil Venstre styrke kompetansen ved å innføre et såkalt kompetanseår og utvide allmennlærerutdanningen til fem år.

- Vi har kommet med forslag om rekrutteringstiltak og seniortiltak, men regjeringen har stemt ned alt. Da må frukt og grønt og brødskiver komme i andre rekke, sier Søreide.

- Ubegripelig
Solhjell selv forstår ikke kritikken fra opposisjonspartiene.

- Alt det de prater om, gjør vi jo. Vi står midt oppi en historisk satsing på lærere i Norge, blant annet med innføringen av et varig system for etterutdanning av lærere, sier Solhjell til Nettavisen.

Mandag ble «gnist» lansert, blant annet av Kunnskapsdepartementet, LO, NHO og flere elev- og lærerforbund, en satsing over flere år som skal sikre økt status og bedre rekruttering til læreryrket.

- Skal man satse på skole og unger, så må man klare å satse på både elevene og lærerne. For barna er det viktig med en helhetlig hverdag, med nok timer, med leksehjelp, og en midttime med fysisk aktivitet og mat. For meg er det ubegripelig at venstre og Høyre er imot et slikt prosjekt.

- Ikke bare regjeringens skyld
Det er NRK som mandag melder at det er behov for 10.000 nye lærere, men bare åtte ble rekruttert i fjor.

Det har riktig nok blitt færre elever og færre skoler, men samtidig har antallet undervisningstimer økt for de lærerne som faktisk bemanner klasserommene.

Det er stikk i strid med lovnadene regjeringen kom med i Soria-Moria-erklæringen, noe leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, er skuffet over. Samtidig sier hun at manglende rekruttering ikke bare er regjeringens feil.

- Regjeringen bevilget faktisk penger til 1600 nye lærerårsverk blant annet knyttet opp mot det økte antallet undervisningstimer for de minste elevene. Kommunene som skal utføre jobben har derimot ikke klart å få inn flere enn åtte, sier Hjetland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere