RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Fpu har laget en bildeillustrasjon med Venstre-leder Trine Skei Grande som poserer på en plastpose.
Fpu har laget en bildeillustrasjon med Venstre-leder Trine Skei Grande som poserer på en plastpose. Foto: Fpu

- Trine møter seg selv i døra

Sist oppdatert:
FpU hevder Venstre fører symbolsk miljøpolitikk med poseavgift.

Budsjettforliket mellom regjeringen og Venstre og KrF ble lagt fram fredag formiddag. Som en del av budsjettforliket, vil det fra 15. mars bli innført en «miljøavgift» på 1,5 krone per papir- og plastpose, skrev Nettavisen tidligere fredag.

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) mener imidlertid at poseavgiften kun er symbolpolitikk.

Fpu har laget en bildeillustrasjon med Venstre-leder Trine Skei Grande som poserer på en plastpose. De har kalt posen for Trine-posen, og delt illustrasjonen på Facebook.

- Venstre er kun opptatt av symbolpolitikk, sier FpU-formann Atle Simonsen til Nettavisen.

Simonsen sier at rundt 80 prosent av plastbæreposene brukes til håndtering av avfall, og svært få poser havner i naturen. Videre påpeker han at «poseavgiften» er en avgift som kun fungerer som en inntekt til staten, uten noen miljøgevinst.

- Møter seg selv i døren
Bensinavgiftene ble ikke berørt i budsjettforliket, noe Venstre-leder Trine Skei Grande kan leve med, ettersom hun fikk gjennom en reduksjon av klimagassutslippene i transportsektoren.

- At det ble noen øre mindre på bensin og diesel, kan jeg leve med, for det er resultatet som er viktig - ikke symbolene på veien, uttalte Venstre-lederen etter framleggelsen.

Her mener Simonsen at Skei Grande møter seg selv i døren.

- Grande møter seg selv i døra etter første sving. Hun burde kanskje tatt en runde med seg selv. Poseavgiften er ikke annet enn grønn symbolpolitikk uten miljøgevinst, sier Simonsen i en uttalelse.

Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

- Ikke vårt forslag
Skei Grande sier imidlertid at det ikke var Venstre som fremmet krav om avgifter på papir- og plastposer.

- Dette er et rent fiskalt forslag som kom fra finansministeren. Vi hadde et forslag i vårt alternativ på én krone på bare plastposene. Vi la ikke ned noe krav om det. Så dette er et forslag for å få miljøavgiftene til å henge sammen, og det kom ikke fra oss, sier Skei Grande til Dagsrevyen fredag kveld.

- Negativ miljøeffekt
Simonsen mener innføringen av poseavgiften vil tvert imot slå negativt ut.

- Forslaget går på å avgiftsbelegge poser mellom fem og 80 liter. Dette kan øke omfanget av små poser, som ikke kan brukes til avfallshåndtering i ettertid. Ved å ikke sende posene i videre sirkulasjon blir miljøeffekten negativ, sier Simonsen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere